NOVAK ĐOKOVIĆ

Teniski turnir “Adria tour” održan je u Beogradu prethodnog vikenda. Novak Đoković bio je na čelu organizacije ovog događaja na kome su, na poziv prvogtenisera sveta, učestvovali veliki svetski teniseri: Zverev, Tim, Dimitrov; kao imnoga domaća teniska imena: Troicki, Krajnović, Lajović…

Budući da je epidemija koronavirusa prekinula tenisku sezonu, prvi ovakavdogađaj u čitavom svetu bio je upravo “Adria tour” koji se iz Beograda seli u Zadar, a nakon toga i u Banja Luku i Sarajevo. Vrednosti koje Novak promoviše čitavog života jesu osnovne ljudske vrednosti. Na njih smo, u današnje vreme potpuno zaboravili. U duhu tih njegovih stavova je iovaj turnir, humanitarnog karaktera, koji putuje po zemljama regiona i širi svojvedri duh. Važno je sagledati koliko je Novak Đoković, pored svega što on za ovu zemljupredstavlja, ustvari poterban svima nama; koliko je velik i značajan za svakoga odnas!Uspeh koji je postigao u tenisu je neosporan i večan, ali sa druge strane, sve onošto radi vam teniskog terena čini ga istinskim šampionom. Fondacija Novak Đoković, čiji je osnovni cilj da svakom detetu u Srbiji pruži priliku za pohađanje predškolskog obrazovanja, kruna je humanitarnog rada Novaka i njegove porodice.

Fondacija učestvuje u mnogim humanitarnim projektima i sama pokreće neke odnjih, a jedna od poslednjih bila je donacija respiratora i medicinske opreme zavreme vrhunca epidemije korona virusa u Srbiji. Časopis “ORIGINAL” projekat jekoji pruža podršku mladim ljudima da se predstave, usavršavaju i napreduju urazličitim oblastima. Takođe, Novak je predsednik Saveta igrača i zalaže se zabolje uslove života i rada slabije rangiranih igrača na ATP turu. Čovek koji čvrstostoji na zemlji, uvek spreman da pomogne drugima, čovek koji voli svoju zemlju ipruža joj neverovatan doprinos, uprkos svim preprekama koje je u životu imaoupravo zbog činjnice da iz nje potiče. Takav čovek je poterban svakom društvu, našem pogotovo. Pored svih ružnih iteških stvari koje nam se svakodnevno događaju, pored nemaštine i teškog stanjaduha u kome smo se našli, heroj kao što je Novak Đoković potreban nam je kaouzor, kao svetla tačka ka kojoj svi težimo. Već sada, Novakov život postao jelegenda i sve divne stvari koje radi počele su da se podrazumevaju i prestale su da
nas iznenađuju, samim tim imam utisak da o njima manje razmišljamo. Pre svega, humanitarni rad kojim se Novak bavi, treba da bude zvezda vodilja svakome od nas.

Potom, zdrav način života, sistem vrednosti za koju se on zalaže. Dobrota jereč koja najbolje opisuje Novaka Đokovića. Zbog toga mislim da nam je potrebankao narodu, kao društvu, kao ljudima. U dobroti je spas. Sledeći njegov primer, vratimo se na one osnovne ljudske vrednosti; pokušajmo biti dobri ljudi!

NIKOLINA BONIĆ 

Social profiles