CRTA: Izlaznost do 15 časova 30,8 odsto

Prema podacima posmatačke misije CRTA, do 15 časova izlaznost birača na parlamentarnim izborima bila je 30,8 odsto. Prema podacima ove organizacije, u 14 časova na izbore za narodne poslanike Skupštine Srbije izašlo je 27 odsto građana upisanih u birački spisak.

UŽIVO: Izlaznost do 15 časova – 30,8%

Prema podacima CRTA, izlaznost do 14 časova za parlamentarne izbore je 27 odsto za uzorka od 500 biračkih mesta.

Na parlamentarnim izborima do 13 časova na glasanje je izašlo ukupno 22,9 odsto birača saopštila je posmatračka misija Crte. U odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine to je manje za 2,2 procentna poena.

Prema podacima Cesida i Ipsosa, do 13 časova je glasalo 23,4 odsto birača što je u odnosu na njihove podatke iz 2016. više nego na tadašnjim parlamentarnim izborima, ali za nijansu manje nego na predsedničkim izborima 2017.

CRTA je saopštila da je svim posmatračima dozvoljeno posmatranje na biračkom mestu.

Na četiri odsto biračkih mesta zabeležene su ozbiljnije nepravilnosti što je za dva procentna poena više u odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine. U pitanju su, kako se navodi, nepravilnosti poput narušavanja tajnosti glasanja i prisustva neovlašćenih lica na biračkom mestu.

Prema podacima Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID), koji širom Srbije ima 500 posmatrača, izlaznost do 11 časova bila je 13,7 odsto, saopštio je programski direktor Cesida Ivo Čolović. On je dodao da je u poslednja dva sata uspostavljen trend od četiri odsto glasača na sat vremena.

Procenu izlaznosti Cesid radi u saradnji sa Ipsos strategic marketingom.

Posmatrači misije CRTA prisutni su takođe na 500 izbornih mesta, a prema njihovim podacima izlaznost do 9 časova je iznosila 5,4 odsto.

Centar za praćenje izbora i izbornih procesa (CPI) izveštava da je izlasnost do 9 časova bila 5,3 odsto. Ova posmatračka misija nije zabeležila veće nepravilnosti.

IZVOR: N1