Čoček u Vranju 2020.

Dok zvaničnih rezultata parlamentarnih izbora u Vranju još uvek nema, ovaj grad je od dana održavanja izbora 21. juna označen kao grad Mađara, iako po popisu iz 2011. godine u ovom gradu živi šest pripadnika mađarske nacionalnosti. Razlog zbog kog je Vranje dobilo ovakav naziv je taj što je prema podacima Republičke izborne komisije lista Savez Vojvođanskih Mađara osvojila treće mesto po broju glasova sa 1.265 glasova.

Na prvom mestu se nalazi Spska napredna stranka, na drugom koalicija SPS-JS.

Ovo je istorijski uspeh za jednu manjinsku stranku Mađara na krajnjem jugu zemlje, gde, kako su rekli, nisu vodili kampanju.

U Vranju je obrađeno 38 od 106 biračkih mesta  na kojim je SVM sa nosiocem Balintom Pastorom osvojila 424 glasa.

Javnosti ostaje da spekuliše odakle tako veliki procenat za manjinsku stranku na samom jugu.

Iz vrha ove stranke objašnjavaju da je deo građana, koji su glasali za Srpsku desnicu koja je učestvovala na lokalnim izborima pod rednim brojem 4, glasao za SVM na republičkim izborima jer su se takođe nalazili pod rednim brojem 4.

Pastor je objasnio da SVM nije vodio kampanju, niti je učestvovao na lokalnim izborima u južnom delu zemlje. Ni u Vranju, niti bilo gde drugde.

Prema obrađenim rezultatima, SVM je najviše glasova osvojio na izbornom mestu broj 24 u Osnovnoj školi “Dositej Obradović” gde su osvojili 124 glasa, dok koalicija SPS-JS sa tradicionalno dobrim rezultatima u Vranju, osvojila svega 67 glasova.

Kao mađarsko mesto na jugu zemlje uzima se selo Donje Neradovce gde je od 487 glasača čak 32 dalo glas mađarskoj listi.

Ovaj podatak je iznenadio i nosioca liste Srpske desnice Mišu Vacića koji je osvojio oko 20% glasova na lokalnim izborima.

Dugogodišnji novinar Pčinjskog okruga Radomir Irić pratio je i ovogodišnje izbore, a prema njegovim rečima najbolji rezultat SVM imao je 2008. godine kada je dobio podršku 152 Vranjanaca. Na izborima 2012. godine dobili su 88 glasa, 2014. godine svega devet, a 2016. godine 63 glasa.

Iz svega ovoga možemo videti da je najunosnija politička investicija uložiti novac u nepismene Srbe. Vučićev piun Miša Vacić iz njegovi talibani plaćali su od 20 do 50 evra glasanje za broj 4 na lokalnim izborima. Kako njihovi glasači, u ne tako malom broju nisu razlikovali lokalnu od parlamentarne liste, za svaki slučaj su zaokruživali redni broj 4 na obe liste. Rezultat je poznat – Vacićeva lista je na lokalu druga, odmah posle izborne liste Aleksandra Vučića, rekao je Igić.

LAZAR SMILIĆ

FOTO: FONET

Close
Social profiles