Ko je novi premijer Francuske?

Francuski premijer Eduar Filip podneo je ostavku pošto je tri godine bio na čelu vlade predsednika Emanuela Makrona.

Predsednik je ubrzo za premijera imenovao dosadašnjeg gradonačelnika koji pripada politici desnog centra Žana Kastea – i on će posle rekonstrukcije voditi novi tim ministara.

Iako se smatralo da je Filip popularniji od predsednika, vladajuća stranka je za vikend ostvarila loše rezultate na lokalnim izborima.

Predsednik Makron je u intervjuu objavljenom u petak obećao „novi put“.

Filip se u petak ujutru sastao sa Makronom i složili su se da će podneti ostavku, a tim potezom pala je i vlada.

Prekomponovanje se očekuje već neko vreme, a uobičajena je praksa da francuski predsednik smeni premijera tokom petogodišnjeg mandata.

Jelisejska palata saopštila je da Eduar Filip „danas predao ostavku vlade predsedniku republike, koji je to prihvatio“, dodajući da će Filip ostati na toj funkciji dok ne bude imenovana nova vlada.

Ko je Žan Kaste

Žan Kaste (55), malo je poznat u Francuskoj, ali je odigrao ključnu ulogu u odgovoru vlade na pandemiju Kovid-19. Filip je ovog gradonačelnika iz redova Republikanske stranke sa Pirineja izabrao da rukovodi strategijom Francuske za ublažavanje mera karantina.

Tada je dobio nadimak „Gospodin Olakšavanje mera“.

Pohađao je isti elitni univerzitet kao Makron i Filip, a poput njegovog prethodnika je ranije bio član desničarske republikanske stranke.

U toku dana bi trebalo da ima televizijski intervju.

IZVOR: BBC

FOTO: AP/GONZALO FUENTES

Social profiles