Margareta Smiljanić: Nadamo se kompromisu, najboljem za sve studente

Povodom protesta studenata i zahteva dela demonstranata da, između ostalog i ona, podnese ostavku, za glasrazuma.rs govori Maragreta Smiljanić, predsednica Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu i potpredsednica za visoko obrazovanje Studentske konferencije Univerziteta Srbije.

S obzirom na to da znamo da se Studentski parlament Univerziteta u Beogradu od samog starta zalaže da studenti ne izgube godinu, kao i rokove, kako reagujete na napade studenata da treba da podnesete ostavku zbog epidemije virusa COVID-19?
Upravo tako, od početka pokušavamo da sve naše predloge i kasnije odluke približimo što više studenata putem naših mreža, a da tokom kreiranja uključimo što više predstavnika kako bismo dobili najbolju moguću formulaciju zahteva. Jasno nam je da se naš rad ne može svideti svima i da uvek može bolje. Mi znamo šta radimo i znamo koliko se svakog dana trudimo da menjamo ovaj sistem.

Sofija Nedeljković: Studenti mogu sami da se izbore za svoje zahteve

 

Kakvo je vase mišljenje o trenutnoj situaciji?
Nadamo se da će nadležni sve zahteve ispuniti i da ćemo naći kompromis, najbolji za sve studente. Ostalo je još dosta toga na šta nismo dobili odgovore.

Kako parlament SPUB-a reaguje na zahteve studenata koji su postavljeni od strane studenata na protestima? Prvobitni i jedini zahtev je bio da studenti ostanu u domovima. Posle se taj spisak proširio na čak šest zahteva.
Mi smo sve navedene zahteve poslali nadležnima, što svi mogu videti na našim stranicama jer za sve objavimo planirano i urađeno.

Zahtev koji je najviše sporan je poslednji, šesti zahtev – da svi studenti SPUB-a budu na budžetu školske 2020/2021. Ovaj zahtev se kosi sa normama studenata koji vredno rade i uče tokom godine?
O tome se jedino može izjasniti ministarstvo.

LAZAR SMILIĆ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Social profiles