Šta žele studenti koji protestuju?

Stuacija sa korona virusom je u punom jeku. Dnevno se zarazi nekoliko stotina građana naše zemlje.

Nakon gostovanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića u četvrtak uveče na Radio-televiziji Srbije povodom novih mera protiv korona epidemije i njegove izjave da se zatvaraju svi studentski domovi u Beogradu, studenti su izašli na ulice i izrazili nezadovoljstvo zbog donošenja ovakve odluke.

FOTO: ŽAKLINA MEDENICA

Nakon brzog reagovanja Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu (SPUB) i Studentske konferencije unicerziteta Srbije (SKONUS) dogovoreno je da do iseljavanja studenata iz domova ne sme doći, pogotovo ne dok traju ispitne obaveze.

U petak ujutru predstavnici SPUB-a i SKONUS-a su imali sastanak sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem na kom su usvojeni sledeći zaključci:

– Studenti neće biti iseljeni iz studentskih domova;

– Na sledećoj sednici Senata BU biće predloženo usvajanje obaveznog ispitnog roka za sve fakultete, kako se zna da neki do sada nisu usvojili ovakav rok tokom ove školske godine. Smatra se da je donošenje ovakve odluke hitno i da ne sme biti u formi preporuke, niti da se kao i do sada odlaže kao tačka dnevnog reda ovog tela;

– Studenti koji su zaraženi dobiće priliku da dodatno polažu ispite iz rokova koje su propustili, za šta će se zalagati Ministarstvo prosvete;

– Za srednjoškolce koji će propustiti polaganje prijemnog ispita odluka će biti doneta u narednom periodu, Ministarstvo traži način kako da izađe u susret ovom zahtevu;

– Broj zaraženih studenata iz studentskih domova u Beogradu na osnovu podataka Zavoda za zdravstvenu zaštitu je 49. Studenti koji su zaraženi izolovani su u posebne objekte;

– Odgovor na produžetak roka boravka u studentskim domovima se čeka, dostavljen jes spisak završetka julskog ispitnog roka za sve fakultete Univerziteta u Beogradu (što se odnosi na benificiranu cenu plaćanja).

Studentski protesti su ipak nastavljeni i u petak kada se na platou kod Filozofskog fakulteta okupilo nekoliko stotina studenata.

Oni su izneli pet zahteva, za koje im je nakon konsultacija sa Ministarstvom prosvete rečeno da će do ponedeljka biti doneta konačna odluka.

FOTO: ŽAKLINA MEDENICA

Pet zahteva:

  • Studenti ne smeju biti proterivani iz studentskih domova bez obzira na rokove;
  • Dodatni ispitni rok za sve studente;
  • Studenti koji su već zaraženi virusom COVID-19 moraju dobiti još jedan rok;
  • Besplatno I blagovremeno testiranje studenata na COVID-19;
  • Ostavke studentskih predstavnika na čelu SKONUS-a i Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu.

Studenti ističu da postoji i šesti zahtev – da im sledeća 2020/2021 godina bude besplatna ukoliko se ovih pet zahteva ne ispuni.

Na plato ispred Filozofskog fakulteta došla je i rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović koja je od strane studenata dočekana veliki aplauzom.

“Vidim da svi nosite maske, to je dobro. Ovde sam zbog studenata, na osnovu saznanja koja ja imam i razgovora koje danima vodimo sa ministarstvom, dogovor je bio da se isprati julski ispitni rok, ja se nadam da će se on realizovati do kraja, naravno, uz mere zaštite”, rekla je Popović okupljenim studentima.

“Učinićemo sve da se obezbedi dodatni rok, ali morate delovati i na vašim fakultetima, rokove oni određuju”.

Nije dugo potrajala sloga između studenata koji su odlučili da izađu na ulice i napravile se dve grupe koje vode ove proteste. Prvu grupu čine predstavnici studentske organizacije Studentski front, dok drugu grupu predstavlja student Filološkog fakulteta Marko Radić.

Ostaje da vidimo kako će se u narednim danima odvijati situacija sa studentiskim protestima i hoćeli li ih preuzeti neki manji politički pokret ili ne.

Margareta Smiljanić: Nadamo se kompromisu, najboljem za sve studente

Sofija Nedeljković: Studenti mogu sami da se izbore za svoje zahteve

LAZAR SMILIĆ

FOTO: ŽAKLINA MEDENICA

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Social profiles