Britanija ulaže rekordnih 1,5 milijardi funti za oporavak kulturnog sektora

Britanija će uložiti više od 1,5 milijardi funti (1,73 milijarde evra) za pomoć pozorištima, umetničkim galerijama i drugim kulturno-umetničkim institucijama, kako bi preživele krizu u koju su upale zbog pandemije bolesti Covid-19, saopštila je Vlada iz Londona.

Britanski umetnički i kulturni sektor teško su pogođeni pandemijom, jer živih izvođenja i dalje nema za sada, a i buduća su pod znakom pitanja zbog mera fizičke distance koje su i dalje na snazi.

„Od kultnih pozorišta i mjuzikala, preko hipnotišućih izložbi u našim galerijama svetskog glasa do skečeva koji se izvode u podrumskim salama, britanska kulturna industrija je žila kucavica naše zemlje. Ovaj novac će pomoći da se očuva kulturni sektor za buduće generacije, obezbeđujući da umetničke trupe i dvorane širom Britanije ostanu aktivne i da se pomogne njihovim uposlenicima za vreme dok su njihova vrata bila zatvorena i zavese spuštene“, rekao je premijer Boris Džonson.

Novac, najveći ikad koji je britanska vlada uložila u kulturu, pomoći će muzejima i istorijskim palatama, kompanijama koje se bave organizovanjem koncerata, kao i nezavisnim bioskopima da prebrode težak period.

„Razumem teške probleme sa kojima su se suočili umetnici, i mi moramo da zaštitimo i očuvamo sve što možemo za buduće generacije. Objavili smo ogroman paket podrške za hitno finansiranje ovog sektora kako bi prebrodio krizu. Nećemo izneveriti umetnike, a ova ogromna investicija pokazuje naš nivo posvećenosti“, dodao je sekretar za kulturu Oliver Dauden, objavljeno je na sajtu britanske vlade.

Ovaj korak Vlade Britanije usledio je posle prošlonedeljnog emotivnog poziva vlastima oko 1.500 umetnika, među kojima su i članovi Rolingstonsa, kao i pevač i glumac Ed Širan, da spasu živu muzičku scenu od totalnog kolapsa.

Britanija je zemlja sa najvišim brojem umrlih od korona virusa u Evropi, sa više od 44.000 smrti i 285.416 potvrđenih slučajeva te bolesti, prema sajtu worldometers.info.

U umetničkom i kulturnom sektoru u toj zemlji zaposleno je 700.000 ljudi, prema vladinom saopštenju.

„Ovo su stvarno dobrodošle vesti u trenutku kada se mnoga pozorišta, orkestri, umetničke dvorane i organizacije suočavaju sa turobnom budućnošću. Od suštinske je važnosti da britanski kulturni sektor bude oporavljen što pre“, kaže kompozitor Endrju Lojd Veber, kojem su mjuzikli „Mačke“, „Fantom iz opere“, „Isus Hrist superstar“ i „Evita“ doneli svetsku slavu.

Novi korak vlade pozdravio je i Sajmon Retl, direktor Londonskog simfonijskog orkestra.

„Nadamo se da će pomoć biti distribuirana što pre… jer mnoge institucije i umetnici bukvalno vise nad ambisom“, poručio je Retl.

Britanija je tokom vikenda ukinula mnoge restrikcije, uvedene zbog koronavirusa, otvorivši posle tri meseca ponovo bioskope, galerije, muzeje i biblioteke, mada i dalje ostaje strah od povratka Covid-19.

IZVOR: N1

FOTO: PIXABAY

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social profiles