Početak kraja ili samo još jedna prepreka na putu autoritarnih režima u regionu?

Godinama unazad, vlast u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, kao i u Srbiji, čine moćni lideri, veterani na političkoj sceni, okruženi političkim istomišljenicima i praćeni značajnom kampanjom prorežimskih medija. Nažalost, ovakve vladajuće strukture, po pravilu imaju za posledicu urušavanje institucija, profesionalizma u svakoj struci, što uzrokuje i porast nepoverenja, nezadovljstva i revolt odredjenog sloja stanovništva prema vlasti.

Period za nama, možemo okarakterisati kao početak koliko toliko organizovane političke borbe protiv ovakvih režima, gde treba izdvojiti liturgije u Crnoj Gori, ujedinjenje opozicionih snaga i zajednickog kandidata na predstojećim izborima u Banjaluci, kao i proteste 1 od 5 milona širom Srbije i sinoćnje okupljanje ispred i ulazak u Narodnu skupstinu u Beogradu.

Činjenica je da je borba počela, ali u nedeljama pred nama je da vidimo da li će ona imati snagu da promeni situaciju ili će dobro uigran tim još jednom uspeti da se odupre, kao posle brojnih afera iz prošlosti. Narod ne sme izgubiti momentum ako želi promene, a čast i obraz se moraju sačuvati.

OLIVER MIJUŠKOVIĆ

FOTO: BBC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Social profiles