Rebić: Povređeno nekoliko policajaca, jedan broj osoba zadržan i uhapšen

Direktor policije Vladimir Rebić kaže za RTS da policija kontroliše situaciju ispred Skupštine Srbije, gde je u toku protest građana nezadovoljnih najavom novih mera. “Nećemo dozvoliti huligansko ponašanje, ulazak u Narodnu skupštinu niti u bilo koji štićeni objekat u Republici Srbiji ili nasilje na ulicama”, poručuje Rebić.

Vladimir Rebić je gostujući na RTS-u naveo da je jedan broj učesnika protesta ispred Skupštine nasrnuo na policijske službenike i da je nekoliko policajaca povređeno.

“Negde oko 10 sati jedan deo učesnika protesta se odlučio na potpuno neprimereno ponašanje, koje bih mogao čak da nazovem huligansko, da nasrne na policijske službenike koji su tu bili samo radi obavljanja svojih legitimnih poslova”, rekao je Rebić.

Ukazao je da su oni nasrnuli na policijske službenike i gađali ih kamenicama.

“U jednom trenutku postojeći broj policijskih službenika očigledno nije bio dovoljan da se suprotstavi toj masi građana koji su nasrnuli i hteli protivpravno da uđu u Skupštinu i pod pritiskom su se povukli, a čim su se konsolidovali sa dodatnim snagama uspeli su da potisnu te huligane iz Skupštine”, rekao je Rebić.

Naveo je da je jedan broj osoba zadržan na licu mesta i uhapšen.

“Među njima je i Danijel Knežević za koga procenjujemo da je uz Srđana Noga jedan od organizatora i oni su pozivali građane da sa njima uđu u Skupštinu Srbije”, dodao je direktor policije.

Istakao je da su u toku konsultacije sa nadležnim javnim tužiocem i očekuje se stav da li u njihovim radnjama ima elemenata prekršaja i krivičnog dela. Na pitanje može li da pojasni ko su ljudi koji su upali u hol Skupštine, Rebić je rekao da su “procene da su to sledbenici Noga i Kneževića”.

“Naravno, da mi u ovom trenutku ne možemo znati, sledi analiza i utvrđivanje da li je bilo još drugih učesnika koji su pozivali na ovakvo ponašanje”, rekao je Rebić.

“Ona grupa koja se odlučila da nasrne na policijske službenike, da ugrozi njihovo zdravlje i život kamenicama će svakako u narednom periodu biti procesuirana”, poručio je Rebić i dodao da je više policijskih službenika povređeno tokom protesta.

“Policijska procena je da je na skupu bilo oko 5.000 građana, naravno nisu svi bili militantni i nasilni, jedna manja grupacija od njih stotinak, dvesta, se odlučila na ovakvo ponašanje i probila taj policijski kordon. Na sreću smo vrlo brzo konsolidovali situaciju i izbacili ljude iz Narodne skupštine”, rekao je Rebić.

Poručio je da neće dozvoliti da bilo ko ugrožava zdravlje i život građana Srbije i pripadnika policije i da će zaštititi imovinu države i imovinu svih građana.

Naveo je da nisu imali nikakvih najava ovakvih skupova i da u ostalim gradovima nije bilo ni približno kao u Beogradu.

“Imali smo skupove u Novom Sadu i Kragujevcu. U Novom Sadu se skupilo nešto oko 300 građana ispred Gradske kuće i u Kragujevcu je bio relativno miran skup”, dodao je Rebić i naveo da se nada da je “najveći broj građana na pravi način shvatio poruke koje su večeras poslate i da nećemo imati incidente kao što smo ih imali u Beogradu”.

IZVOR: RTS

FOTO: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Social profiles