Drmanje kaveza

Koliko god neko bio moćan, igranje sa emocijama građana se retko kad dobro završilo po onoga ko se time bavio. Dakle, predsednik Srbije je možda najmoćniji čovek u zemlji, ali čak ni njemu ne može poći za rukom da proteste besnih građana stavi u potpuno odgovarajući okvir. On, naravno, može da inflitrira određene huliganske grupe u aktuelne proteste, ali policijska brutalnost koju smo viđali prethodne dve večeri mogla bi samo da isprovocira još veći broj nezadovoljnih ljudi.

Upravo ta brutalnost sa kojom nastupaju policijske snage pokazuje da se nešto ipak menja i da vlast Aleksandra Vučića nije onoliko sigurna i čvrsta koliko se to mislilo.

Opozicioni protesti su se javljali skoro svake godine otkad je SNS došla na vlast, ali ono što ih je najčešće karakterisalo je relativno neprimetna prisutnost policije i njena skoro potpuna inertnost. Ovog puta, policajci građane ubijaju od batina, toliko brutalno da se te scene mogu porediti sa američkim “I can’t breathe”.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da će se u Parizu održati veoma važni pregovori o Kosovu. I pored apsolutne vlasti, očigledno je da Vučić nije u potpunosti spreman da se odrekne južne srpske pokrajine. Ipak, nespremnost ne može biti opravdanje pred Makronom, ali zato bi mogla da bude krv na ulicama širom Srbije.

Pritisci kad je priznanje Kosova u pitanju su sve intenzivniji. Ideja o podeli teritorije nije prihvaćena. SNS i njen predsednik bi da se nekako izvuku iz ovog problema koji nas već decenijama vuče unazad, samo što je to skoro nemoguće dok se geopolitička situacija u potpunosti ne promeni. Iz tog razloga se mnogi nadaju zamrznutom konfliktu.

Za to vreme, srpska prestonica gori. Na ulicama se vodi pravi građanski rat. I to više ne onaj hladni, već uzavreli kom se kraj ne nazire. Vlast je i dalje jaka, ali više ne drži sve konce u svojim rukama. Nezadovoljstvo građana je iskreno i sve veće. To je brutalna istina sa kojom bi predsednik morao da se suoči jer amosfera u društvu, kao i do sada, najviše zavisi od odluka i izjava vlasti. Samo je pitanje da li građani uopšte više imaju volju da je slušaju i da li je prošao voz za unutrašnje razgovore i pregovore.

U taj problem je vlast samu sebe uplela, na kraju, neuspešnim vođenjem korona krize. Nešto što je trebalo da bude jedna od najvećih pobeda aktuelnog režima, ubrzano postaje katastrofa koja je prvi put za ovih osam godina vlasti stvarno zatresla SNS kavez.

A moglo je bolje…

PAVLE KOSIĆ 

FOTO: BETA/MILOŠ MIŠKOV

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Social profiles