Desničari ispred Narodne skupštine, u Novom Sadu protestna šetnja

Ispred Narodne skupštine u Beogradu okupilo se nekoliko stotina ljudi, grupa bliska bišem članu Dveri Srđanu Nogu, javlja reporter N1. Prema nezvaničnim informacijama, na društvenim mrežama je učesnicima građanskog protesta upućen poziv da se večeras okupe na Slaviji umesto ispred Skupštine. U Novm Sadu u toku je protestna šetnja. U Nišu protest još nije počeo.

Prema ulazu u zgradu Skupštine Srbije se nalazi grupa demonstranata sa srpskim zastavama i majicama sa natpisima “Radovan Karadžić srpski junak”.

Reporter N1 javlja da se najveća grupa demonstranata u Beogradu još nije okupila.

Prema nezvaničnim informacijama, na društvenim mrežama je upućen poziv da se učesnici protesta ne okupe ispred Skupštine već na Slaviji, odakle bi protestna kolona trebalo da krene na Autokomandu kako bi se blokirale te dve ključne raskrsnice u Beogradu.

Više od 100 policajaca, sa konjima i psima, u opremi za razbijanje demonstracija, raspoređeno je oko 19 časova iza zgrade Skupštine Srbije, u Kosovskoj ulici.

Protestna šetnja u Novom Sadu

U Novom Sadu demonstranti, kojih prema rečima naše reporterke ima manje nego u četvrtak, krenuli su u protestnu šetnju Temerinskom ulicom ka izlazu iz Novog Sada u pravcu Beograda.

Za sada nisu saopštili plan kuda će odatle, da li će se vratiti ka centru grada, ili će šetati novosadskim ulicama.

Većina učesnika protesta nosi zaštitne maske na licima. Oni su se okupili u velikom broju i pored današnje odluke Gradskog štaba da zabrani okupljanje više od 10 ljudi na istom mestu.

Građani na čelu kolone nose transparent “Ko tebe pendrekom ti njega revolucijom”, a skandiranjem rukovodi Miran Pogačar, aktivista koji je danas pušten iz pritvora, a pored kojeg se nalazi mladić koji zvučnike vuče u kolicima za supermarket.

Skup je za sada miran a demonstranti uzvikuju “ostavke”.

Okupljanje i u Nišu, Leskovcu, Pirotu, Vranju…

U Nišu ispred Skupštine grada protest još nije počeo, javlja reporter N1, iako se grupa mladih već okupila. Kako kažu, ni sami ne znaju zašto ih nema u većem broju.

Na društvenim mrežama objavljena su dva poziva za protest u Nišu. Jedan se odnosi na okupljanje u 19 časova na Trgu kralja Milana, oko 300 metara od Skupštine grada, a drugi poziv za ovu lokaciju. Na Trgu kralja Milana za sada nema ljudi, javlja reporter N1.

Građani se okupljaju i u Leskovcu, Pirotu i Vranju.

U centru Zrenjanina su se i večeras okupili građani kako bi izrazili nezadovoljstvo aktuelnom situacijom u tom gradu i Srbiji.

Okupljeni nose transparente na kojima piše “Stop diktaturi”, “Hoćemo čistu vodu, a ne prljave gume”, “Uključi mozak, isključi RTS i Pink”.Među okupljenima ima i roditelja sa decom.

U Zrenjaninu je i sinoć održan protest.

Prva dva dva dana protesta obeležili su sukobi demonstranata sa policijom, a demonstranti su juče, na poziv koalicije Savez za Srbiju, sedeli kolovozu i trotoaru, čime su uspeli da spreče potencijalne incidente koje su htele da izazovu manje grupe prevashodno mlađih ljudi.

IZVOR: N1

FOTO: ŽAKLINA MEDENICA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Social profiles