Janković: Sve više pacijenata kojima je neophodna terapija kiseonikom

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da je sve više pacijenata kojima je neophodna terapija kiseonikom za lečenje korona virusa, kao i da smo svedoci velikog procenta zaražavanja.

“Ovaj virus je veoma zahtevan zato što imamo veliki broj zaraženih. Samim tim i taj udeo obolelih koji zahteva kiseoničku terapiju sada prelazi u apsolutni broj i za sve njih mora da se obezbedi kiseonik”, rekao je Janković za TV Pink.

On je naveo da se pojedinac može zaraziti putem sluzokože oka, disajnim putevima.

“Ponajpre će virus osoba uneti u organizam tako što rukama dotaknete predmete na kojima se nalaze sasušene kapljice virusa koje je ostavio neko ko ima virusa, a potom tako neopranim rukama dotaknete oči ili usta”, rekao je Janković i upozorio da je neophodno da se svi pridržavaju svih mera preventive.

“Kao što je neophodno nositi maske, potrebno je i prati ruke što češće i izbegavati što više kontakte sa drugim ljudima, odnosno poštovati distancu i nošenje maski”, rekao je Janković.

Janković je potvrdio da lekari sada već imaju velikog iskustva sa ovim virusom, ali je Sars-Cov-2 i dalje velika nepoznanica u medicini.

“Klinička slika ove infekcije je veoma raznolika. To može da bude potpuno asimptomatsko zaražavanje, odnosno da čovek nema nikakve simptome niti tegobe. Virus jednostavno uđe u organizam, a imuni sistem ga jednostavno savlada, a da čovek to nikada i ne oseti”, naveo je Janković.

On je naveo da čovek tada stvori antitela, ali da se ne zna koliko ta antitela pricentualno dugo štite, istakavši da ne savetuje onima koji imaju antitela da se ne štite.

IZVOR: FONET

FOTO: N1

4 thoughts on “Janković: Sve više pacijenata kojima je neophodna terapija kiseonikom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Social profiles