Puna plata svim zdravstvenim radnicima u Loznici obolelim od korona virusa

Svim zdravstvenim radnicima u Srbiji koji obole od COVID-19, država će obezbediti isplatu punog iznosa zarade, a ne samo 60 odsto, kao za obično bolovanje, piše sajt Lozničke novosti, jer se u tamošnjoj bolnici u ponedeljak saznalo da će plate obolelim medicinskom osoblju biti smanjene.

Sajt piše da je to epilog jučerašnje vesti o Opštoj bolnici u Loznici u kojoj je uprava obavestila zaposlene da ne može poštovati preporuku Vlade Srbije o isplati razlike od 40 odsto pune plate obolelim zdravstvenim radnicima, jer nema sopstvenih sredstava.

O tome su u ponedeljak zaposleni u toj bolnici obavestili agenciju Beta.

Kako su tada agenciji Beta rekli zaposleni, situacija u Opštoj bolnici u Loznici je alarmantna, a u čitavom Mačvanskom okrugu se beleži najveći broj novih slučajeva korona virusa.

Iako nije bilo predviđeno da loznička bolnica uđe u kovid sistem, zbog priliva novih pacijenata koje više ne može da primi bolnica u Šapcu, Grudno odeljenje bolnice u Loznici, čije renoviranje još nije završeno, pretvoreno je u kovid odeljenje, a bolnica u “crvenu zonu”.

Pomoćnik direktora Opšte bolnice Zoran Kovačević rekao je za Lozničke novosti da preporuku Vlade o isplati punih plata obolelom zdravstvenom osoblju mogu sprovesti samo veće bolnice koje imaju sopstvene prihode, pogotovo tercijarne ustanove u Beogradu.

“Sada je RFZO koji je naš finansijer, verovatno pod pritiskom izašao i ponudio da praktično plati sve ono što prethodno nije, i na taj način je rešena dilema”, rekao je Kovačević.

Naveo je da će obolelom zdravstvenom osoblju biti isplaćeno sto odsto zarade za prvih mesec dana bolovanja, a, ukoliko se bolovanje produži i na drugi mesec, “opet važi onih 60 odsto plate”.

Goran Savić, predsednik Sindikata “Nezavisnost” u lozničkoj Opštoj bolnici, rekao je za Lozničke novosti da su ga iz uprave jutros obavestili da će svi zaposleni koji su pozitivni na COVID-19, dobiti celu platu.

Savić je objasnio da “po tački 101A dopune kolektivnog ugovora, koje su u martu, kada se pojavila epidemija COVID-19, potpisali sindikati u zdravstvu i predstavnici Ministarstva zdravlja, svaki radnik ima pravo na stopostotnu nadoknadu ako se zarazi ovim virusom”.

“Ako nešto usvoji Vlada, ne znam zašto se to drugačije tumači u RFZO, to je odluka, nije preporuka”, rekao je Savić.

IZVOR: BETA

FOTO: N1

 

5 thoughts on “Puna plata svim zdravstvenim radnicima u Loznici obolelim od korona virusa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Social profiles