Heroj si samo ako ćutiš

Sredinom marta, nakon što je u Srbiji uvedeno vanredno stanje zbog korona virusa, krenuli su i aplauzi podrške medicinskim radnicima. Svake večeri u 20 časova građani su izlazili na svoje terase i aplaudirali onima koji se nalaze na prvoj liniji u borbi protiv ozbiljne i smrtonosne bolesti.

Aplaudirali su svim lekarima, svim medicinskim sestrama, kao i pomoćnom osoblju. Svi su dobili epitet heroja i to im je donekle značilo u trenucima kada su sate i sate provodili sa pacijentima, odvojeni od svojih porodica.

Taj čin podrške i građanima je pružao poseban osećaj. Stariji od 65 godina su bili zatvoreni u svojim stanovima i kućama, pa su bar u tih pet minuta mogli da osete da nisu sami i da svi prolazimo kroz isto.

Međutim, vanredno stanje se nije ni završilo, a podele u društvu su ponovo počele da izlaze na površinu.

Jedni su nezadovoljstvo zbog postupanja vlasti tokom epidemije izražavali bukom u 20.05, drugi su, nešto kasnije, bakljama i skandiranjem izražavali nezadovoljstvo zbog postojanja opozicije.

I to nije jedina podela koju ćemo zapamtiti iz ovog doba korone. Stigla je i podela – na „naše i njihove“ lekare.

Podela, koja apsolutno nikome od građana nije pala na pamet, ponovo je došla od onih koji iniciraju sve ostale podele i koji jedino u takvoj atmosferi opstaju.

Naime, između dva pika prvog talasa izgledalo je kao da korone nema, a da su izbori, utakmice i proslave konačno dobrodošli. Samo dan posle „praznika demokratije“ situacija je postala alarmantna i drugi pik je pokazao svoje zube.

U Krizni štab za borbu protiv korona virusa građani su izgubili poverenje. Tome su doprinele i različite informacije o broju obolelih, preminulih, zataškavanje podataka tokom predizborne kampanje.

Takvom ponašanju suprotstavilo se 350 lekara koji su proglasom „Ujedinjeni protiv kovida“ izašli sa zahtevima da se smeni kompletan Krizni štab, kao i da se pronađu i procesuiraju odgovorni za prikrivanje pravog stanja.

I dok se broj potpisnika povećavao, sa vrha je stigla poruka da se radi o nekompetentnim lekarima koji pitanje zdravstva premeštaju na polje politike.

Preko noći podela na vlast i opoziciju prenela se na zdravstvene radnike. Izgleda da oni koji su do sada bili heroji više to nisu.

Izgleda da više ne zaslužuju ni elementarno poštovanje, a kamoli aplauze zbog žrtve koju podnose skoro pet meseci.

Tu je do kosti ogoljena situacija u čitavom društvu. Podele su preduboke, a svi koji na bilo koji način ukažu na probleme i anomalije sistema, označeni su kao neprijatelji, ma kakav bio njihov odnos prema državi, građanima.

Lakše je da se ti ljudi etiketiraju i nipodaštavaju, nego da se, za dobrobit svih nas, naše adekvatno rešenje.

Poniženo je obrazovanje, ponižen je rad, ponižen je trud, devastiran je sistem vrednosti. Samo su laž i manipulacija dobile na ceni.

I borba protiv takvih pojava podjednako je ozbiljna kao i borba protiv bolesti koja je odnela stotine hiljada života.

Za korona virus, prema najnovijim istraživanjima i izveštajima, nekih vakcina će biti. Da li će nas one štititi ili će samo ublažiti simptome ove bolesti, reći će nam svetska „struka“.

Za virus podela vakcine nema, a nema ni naznaka da će je uskoro biti. Tu moramo samo, na individualnom nivou, da radimo na jačanju imuniteta.

TIJANA ĐOĐREVIĆ

FOTO: FONET/SLOBODAN MILJEVIĆ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *