Bez međusobnog priznanja ni Kosovo ni Srbija neće imati mesto u EU

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izrazila je nadu da će tokom šest meseci nemačkog predsedavanja Evropskom unijom, koje je počelo 1. jula ove godine, biti dato zeleno svetlo liberalizaciji viza za Kosovo.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Fon Kramon je naglasila da će vizna liberalizacija za Kosovo zavisiti od razumne odluke Evropskog saveta i zemalja članica.

Prema njenim rečima, neke desničarske stranke u zemljama, poput Holandije ili Francuske, koriste pitanje liberalizacije viza za svoje domaće potrebe.

Fon Kramon je izrazila nadu da francuski predsednik Emanuel Makron, posebno razume da se uspešan ishod dijaloga može dogoditi kada Kosovo dobije viznu liberalizaciju.

“Stoga se nadam da će u ovom tandemu, odnosno nemačkom predsedavanju Evropskim savetom i političkoj volji predsednika Makrona, liberalizacija viza konačno dobiti zeleno svetlo u narednih šest meseci. Ali, to je samo nada”, rekla je Viola fon Kramon.

Prema njenim rečima, liberalizacija viza za Kosovo više ne zavisi od kriterijuma, koje je, prema njenim rečima, Kosovo ispunilo.

O ovoj temi je, kako kaže, razgovarala sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem prošle nedelje u Briselu, koji je predložio formiranje radne grupe između Kosova i Francuske.

Fon Kramon je takođe rekla da iz razgovora sa kolegama u Briselu nije uspela da shvati zašto zemlje članice još uvek nisu odlučile o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

“Recimo, ovo je politička atmosfera ili zloupotreba koju desničarske stranke čine u svojim zemljama.”

Viola fon Kramon smatra veoma važnom činjenicu da su Kosovo i Srbija nastavili dijalog, što je proces za koji kaže da je od početka podržavala i da je u tom procesu potrebna posvećenost. Prema njenim rečima, cilj Kosova trebalo bi da bude evropska integracija.

„Imate novu i dinamičnu generaciju, dobro obrazovane ljude koji govore nekoliko jezika. Oni su evropski i pripadaju Evropskoj uniji. Iz tog razloga mora se naći način za sporazum o međusobnom priznanju sa Srbijom. Bez toga, ni Kosovo ni Srbija neće imati mesto u EU”, rekla je Fon Kramon.

Evropska poslanica je povodom njene posete Specijalnom sudu u Hagu rekla da je to planirano ranije, ali da je zbog pandemije koronavirusa bila odložena.

Međutim, kaže da su Specijalizovana veća nezavisna, visoko profesionalan deo vladavine zakona na Kosovu. Prema njenim rečima, veoma je važno da je kosovska skupština odobrilo formiranje ove institucije.

“Važnost Specijalizovanih veća presudna je za pravdu i vladavinu zakona”, naglasila je Fon Kramon.

IZVOR: FONET, RSE

FOTO: AFP

5 thoughts on “Bez međusobnog priznanja ni Kosovo ni Srbija neće imati mesto u EU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Social profiles