CINS o protestima: Sud na strani policije, u zatvor i zbog psovke

Nakon protesta u Beogradu i Novom Sadu početkom jula, prekršajni sudovi su u ekspresnim postupcima doneli ukupno 43 osuđujuće presude. Skoro polovina ovih presuda doneta je na osnovu iskaza policajaca, dok iskaze građana sudije nisu smatrale istinitim.

Kako pokazuje analiza CINS-a, za vređanja policajaca ili nošenja baklji jedni su kažnjavani minimalnim novčanim kaznama, a drugi zatvorom.

Po kaznama su se istakla dvojica sudija beogradskog Prekršajnog suda koji su od ukupno 12 presuda u koje je CINS imao uvid, u čak devet izrekli kaznu zatvora.

Od 8. do 15. jula u Beogradu i Novom Sadu vođena su 82 prekršajna postupka zbog vređanja i napada na policajce, uništavanja imovine i posedovanja baklji na protestima u ovim gradovima.

Najveći broj privedenih je presudu dočekao istog ili sledećeg dana, a prema podacima koje je CINS dobio od prekršajnih sudova, do 15. jula donete su 43 osuđujuće presude i devet oslobađajućih.

U toku je 30 postupaka.

Nešto manje od polovine osuđujućih presuda je doneto na osnovu izjave policajaca jer su sudije odlučile da pre veruju njima nego okrivljenima koji su negirali da su vređali policajce ili učestovali u neredima.

Sud je neke od odbrana okrivljenih ocenio kao neosnovane i smišljene unapred da bi se izbegla kazna, dok su tada iskazi policajaca bili “uverljivi, logični i nepristrasni”, navodi CINS.

Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava smatra da to što je neko službeno lice ne znači da treba da mu se automatski veruje više nego građanima. On kaže da treba da se pođe od toga da službenici govore istinu, ali da se ne sme olako prelaziti preko pretpostavke nevinosti.

“Teret dokazivanja činjenica od kojih zavisi postojanje prekršaja je na policiji, a u nedostatku dovoljno jasnih dokaza koji bi zadovoljili dokazni standard van razumne sumnje pretpostavka nevinosti mora važiti”, objašnjava Ilić za CINS.

Prema podacima koje je Prekršajni apelacioni sud dostavlio CINS, na prvostepene odluke prekršajnih sudova u Beogradu i Novom Sadu do sada je stiglo 13 žalbi. Više od pola, odnosno sedam, rešeno je tako što je presuda ukinuta, dve žalbe su u toku, a u dva slučaja potvrđene su osuđujuće presude.

Na presude se mogu žaliti i demonstranti i policija, a CINS je analizirao 41 osuđujuću presudu, dok Prekršajni sud u Beogradu nije dostavio još dve koje su bile pred Apelacionim sudom.

IZVOR: CINS

FOTO: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Social profiles