Kako zaista izgleda borba ZA NAŠU DECU

Posle puno loših vesti proteklih meseci, mnogo izgubljenih života izazvanih pandemijom COVID-19, ali i brojnih drugih bolesti koje su sada skrajnute, nasilja kojem su svedočile ulice Beograda tokom protesta građana, konačno su nas zapljusnule lepe vesti – novac za lečenje malene Sofije Markuljević je prikupljen!

2,4 miliona dolara prikupljenih voljom i humanošću nesebičnih ljudi dali su Sofijinoj porodici tračak nade da će lečenje u Americi biti uspešno i da će im njihova devojčica jednog dana trčati u zagrljaj zdrava, srećna i bez bolova, što je san svakog roditelja.

Nestvarno velika suma za lečenje jednogodišnje Sofije koja boluje od spinalne mišićne atrofije, progresivne i smrtonosne bolesti, ujedinila je Srbiju i region. Odjednom, Sofija je postala dete svih nas. Svako se mogao na trenutak staviti na mesto njenih nemoćnih roditelja čija smo lica puna nade, pozitivne energije i preklinjanja za pomoć njihovoj jedinici često viđali.

Preko humanitarne organizacije Aleksandra Šapića „Budi human“ obrzbrđen je žiro račun za uplatu novca za lečenje, kao i broj na koji se mogla poslati SMS poruka. I u Bosni i Hercegovini je preko M:Tel mreže obezbeđen pozivni broj na koji su se građani mogli javiti i pružiti pomoć.

Brojne proslavljene ličnosti, sportisti, pevači uključili su se u borbu. Imali smo prilike da vidimo toliki broj akcija za prikupljanje pomoći. Organizovani su turniri u fudbalu, košarci, odbojci širom Srbije. Maštoviti građani dobre volje trčali su, vozili bicikl kako bi time dobijeni novac donirali. Kutije za prikupljanje novca bile su postavljene na brojnim lokacijama u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini.

Čas humanosti i ljubavi održala su nam deca koja su prodavala svoje igračke i stvari da bi doprineli ovoj zajedničkoj borbi. Poslednjih dana videli smo i divne slike iz beogradskh prodavnica i pijaca gde su nesebični prodavci naplaćivali lubenice SMS porukom za pomoć maloj Sofiji.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković još jednom je pokazao svoju velikodušnost obezbedivši Sofiji i njenoj porodici privatan let do Amerike, kako bi put učinio bezbednijim i lakšim. On nas uvek podseti kako titula velikog šampiona ne isključuje i veliko srce, nesebičnost i saosećanje koje njemu ne manjka.

Još ko zna koliko nama nepoznatih priča i akcija pružilo je Sofiji šansu za ozdravljenje, a svima nama veru da kada smo ujedinjeni možemo sve.

Čudan smo mi narod. Delimo se bezbrojnim podelama na pravoslavce i muslimane, levičare i desničare, Delije i Grobare i brojne druge, beznačajne podele. Ali se jedno, na sreću, često ispostavi tačno: kada su deca u pitanju, njihov život i sreća, svi smo kao jedan. Tada prestaju sve crno-belo podele i ujedini nas ljubav, ista ona koja oduvek struji venama našeg naroda.

I da, bili su izbori. Pobedila je parola „Za našu decu“. Samo, izgleda da su isti ti obećavaoci mira i promena zaboravili da je potrebno da nam deca prvo prežive da bi tu „bolju“ budućnost mogla da gledaju.

Bravo, Srbijo! Ovaj narod vekovima je opstajao zbog ovakvog zajedništva i solidarnosti. To nijedna vlast niti politika nije obezbeđivala. I dokle god nas ovakav prkos životu i borba za naše nemoćne i najmlađe bude vodio, ovo će zaista biti država za našu decu.

A Vi koji ovo čitate, kada ste god u mogućnosti, potražite neki broj na sajtu „Budi human“ i pošaljite poruku na 30 30. Da nam bude više ovakvih životnih pobeda.

IVA MANOJLOVIĆ

FOTO: FACEBOOK