Čekajući Godoa… ili Vladu

Danas smo saznali da je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sazvala prvu sednicu parlamenta u novom sazivu za ponedeljak, 3. avgust.

I da, konstituisanje parlamenta biće obavljeno onako kako i nalaže Ustav, u propisanom roku od 30 dana nakon što Republička izborna komisija (RIK) utvrdi konačne rezultate izbora.

Iako se sve manje-više znalo, konačni izveštaj RIK-a je osvanuo tek 5. jula, dve nedelje po održavanju parlamentarnih i lokalnih izbora.

Prema tom izveštaju, izborna lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ osvojila je 188 skupštinskih mandata, lista „Ivica Dačić–Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS)-Dragan Marković Palma“ osvojila je 32 mandata, dok je lista „Aleksandar Šapić-Pobeda za Srbiju“ je osvojila 11 mandata.

Osim ovih lista, u Narodnoj skupštini svoje poslanike će imati i četiri manjinske partije – „Savez vojvođanskih Mađara-Ištvan Pastor“ dobio je devet mandata, lista „Akademik Muamer Zukorlić-Samo pravo-Stranka pravde i pomirenja (SPP)-Demokratska partija Makedonaca (DPM)“ osvojila je četiri mandata, dok su po tri mandata osvojile liste „Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena dolina“ i „SDA Sandžaka-dr Sulejman Ugljanin“ osvojila tri mandata.

Ostale liste nisu prešle cenzus, te je već iste večeri, glasnija i od podatka o izlaznosti birača, bila rečenica da smo dobili parlament bez opozicije.

I politički analitičari, ali i šira javnost, složili su se u tome da nije bilo ni trunke neizvesnosti kada je reč o ovogodišnjim izborima. Postavljalo se samo pitanje kojim ciframa će se pripisati epitet „istorijskog rezultata“.

Ubedljivu pobedu je uz trubače i kolo proglasila Srpska napredna stranka. Nema sumnje da je, usred epidemije korona virusa, dvotrećinska većina u parlamentu bila dovoljan razlog za slavlje.

Kada je već bilo sve tako kristalno jasno, činilo se da ćemo svedočiti i rekordno brzom konstituisanju Narodne skupštine i formiranju Vlade. Doduše, znali smo da odbrojavanje može da počne tek kada se predsednik Srbije Aleksandar Vučić vrati sa putovanja. Poslovnih, razume se.

Međutim, načekasmo se. Konstitutivna sednica će biti samo dva dana pre isteka roka, a novu Vladu, bar prema rečima predsednika države, možemo očekivati krajem avgusta.

Formiranju najvažnijih institucija pristupa se, po svemu sudeći, kao da je reč o pukim formalnostima i nekoliko potpisa, a ne o telima koje donose najvažnije odluke za celu zemlju i sve njene građane.

U medijima se provuče tek poneko ime, vezano za određeni resor, što, kako je i red, predsednik Vučić u rekordnom roku demantuje. Čini se da, iako bi trebalo, nema neizvesnosti ni po pitanju toga ko će činiti izvršnu vlast.

A što bi je i bilo? To, ko će sedeti u kom ministarstvu, znaće i mandatar kada mu se saopšti. Ko treba da zna, taj sve i zna.

Za sada su javnosti saopštene samo četiri opcije – prva je SNS, SPS i manjine, druga je SNS, Šapićev SPAS i manjine, treća je SNS, SPS, SPAS i manjine, i četvrta SNS sam samcijat.

O opcijama nas je obavestio predsednik države i predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

Zakon kaže da stara Vlada može donositi odluke do konstituisanja nove Skupštine, a zatim i nove Vlade.

Zli jezici bi rekli da je, pošto se radi o najznačajnijim državnim telima, zakonodavnom i izvršnom, naročito u periodu ozbiljne zdravstvene krize, možda trebalo menjač ubaciti u neku drugu brzinu.

Možda kao u Hrvatskoj, u kojoj su izbori održani 5. jula, skupština je konstituisana 22. jula, dok je Vlada formirana već 23. jula.

Nije baš najjasnije zašto u Srbiji, i pored ubedljive pobede vladajuće stranke, nije moglo tako, ali se jasnim čini da se odluke koje bi trebalo da donose i Skupština i Vlada, ipak donose na drugom mestu. 

Samim tim, kao dan je jasno i da nam demokratske procedure nisu baš jača strana. 

Možda će u nekom trenutku i postati, možda će nova Vlada svoju vlast zasnivati baš na demokratskim principima i procedurama, ali do tada treba da sačekamo da neko odluči ko bi u parlamentu mogao da liči na opoziciju. Pošto je baš na demokratskim izborima ona u potpunosti istrebljena iz Skupštine…

TIJANA ĐORĐEVIĆ 

FOTO: N1

Close
Social profiles