Objavljeni izveštaji CIA: Kako su američki obaveštajci opisivali Đinđića, Šešelja i Draškovića

Tajna dokumenta iz vremena predsedničkog mandata Bila Klintona koja su nedavno objavljena, sadrže i analize političara koji su bili najaktivniji u našoj zemlji tokom devedesetih, piše Blic.

Kroz skener CIA prošli su Vojislav Šešelj, Vuk Drašković za kojeg su utvrdili da je harizmatičan, ali i sumnjivih organizacionih sposobnosti; Zoran Đinđić kog su okarakterisali kao političara koji bi mogao da zaigra na kartu mladosti, ali i Vojislav Šešelj.

Izveštaj iz januara 1994. godine “Srbija: Pred izazovnom konsolidacionom godinom” bavio se tom trojkom (“Miloševićevi izazivači”) jer se na njih gledalo kao na političare koji bi mogli da stanu na crtu tadašnjem predsedniku Slobodanu Miloševiću.

Vuk Drašković: Harizmatičan i popularan, ali loših organizacionih sposobnosti

“Vuk Drašković, najharizmatičniji i najpopularniji što se tiče umerene opozicije, još se nije u potpunosti oporavio od hapšenja i prebijanja prošlog leta (u junu 1993. je, sa suprugom Danicom, osuđen na dva meseca zatvora, a oslobođeni su zahvaljujući pritisku međunarodne javnosti i masovnim demonstracijama u Srbiji, pri.aut). Ipak, poslednja faza kampanje pokazala je da Drašković još može da aktivira široku masu svojih pristalica, iako njegove organizacione sposobnosti nisu nešto na šta se može osloniti”.

Zoran Đinđić: Mlad, uglađen, upitnih demokratskih kredencijala

“Zoran Đinđić, potpredsednik Demokratske stranke i jedna od karata na koju je stranka igrala na parlamentarnim izborima, drastično je popravio imidž stranke u odnosu na 1992, kada ju je vodio Dragoljub Mićunović. Đinđić će sada verovatno truditi da postane lider, oslanjajući se na svoju mladost i uglađeni stil koji televizija voli. Verujući da nada Srbije leži u ‘reformi‘ SPS, možda će stupiti u koaliciju sa Miloševićevom strankom; nismo sigurni u dubinu Đinđićevih demokratskih kredencijala”.

Vojislav Šešelj: Dobar govornik čije ponašanje ide iz krajnosti u krajnost

“Vojislav Šešelj, nekadašnji socilolog na Univerzitetu u Sarajevu, odslužio je zatvorsku kaznu zbog svojih ultranacionalističkih stavova i najpoznatiji je po svojim navodnim ratnim zločinima u Hrvatskoj i Bosni. On brzo razmišlja, dobar je govornik i ima veliku popularnost sve dok uspeva da iskontroliše svoje ponašanje koje sve više ide iz krajnosti u krajnost. Uprkos tome što je njegova partija proklizala na izborima, on uspeva da zadrži uticaj među srpskim nacionalistima u Hrvatskoj i Bosni”.

Naime, izveštaj je sastavljen posle prevremenih parlamentarnih izbora održanih u decembru 1993. godine i nakon raspuštanja Skupštine zbog sukoba socijalista i radikala.

IZVOR: BLIC, GLASRAZUMA.RS

 

 

Close
Social profiles