Hoće li Tramp priznati rezultate izbora?

U najjačoj sili sveta, Sjedinjenim Američkim Držama, vlada strašna panika: Šta će se dogoditi ako predsednik Tramp ne bude priznao rezultate novembarskih predsedničkih izbora?

O tom pitanju su na tajnom sastanku raspravljali pravnici, istoričari, eksperti za izbore i politički stratezi iz obe stranke nakon Trampove najave da rezultati neće biti prihvatljivi ukoliko bude bilo dopušteno glasanje poštom. Ne samo to, Tramp je predložio i da se održavanje izbora odloži dok se ne steknu bezbedni uslovi za glasače da izađu na izborna mesta.

Ipak, mediji podsećaju da je redovno održavanje izbora deo američke tradicije. Oni su održani usred građanskog rata 1864. godine, ali i za vreme oba svetska rata.

Dok traje rasprava o izborima, Sjedinjene Države potresa najveća ekonomska kriza u istoriji. Od početka pandemije, bez posla je ostalo oko 50 miliona Amerikanaca. Ti građani su najčešće podstanari, pa se suočavaju i sa opasnošću da budu izbačeni iz svojih domova.

Predstavnički dom je pre dva meseca odobrio CARES act (nezaposlenima po 600 dolara nedeljno), ali on je juče istekao, a republikanci i demokrate se još uvek nisu dogovorili o tome kako će pomoć izgledati u narednom periodu.

I dok se demokrate zalažu da pomoć od 600 dolara traje do početka sledeće godine, republikanci predlažu da pomoć iznosi 200 dolara. Njihova logika je da nije pošteno da građani imaju veće prihode u odnosu na vreme kada su bili zaposleni. Tako bi, kada se na 200 dolara doda pomoć samih država, primanja dospela na onaj nivo pre otkaza.

Republikansko-demokratski dogovor Amerikanci će sačekati, u najboljem slučaju, još nekoliko dana. Za to vreme, stanodavci ih mogu izbaciti na ulicu. Kao što i glasači mogu Trampa da izbace iz Bele kuće.

Sva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će se upravo to dogoditi, ali ne bi bilo loše podsetiti se da su ista istraživanja na dan izbora pre četiri godine sa 99% verovatnoćom ubeđivala građane da će Hilari Klinton postati predsednica.

Činjenica je da se Tramp trenutno nalazi u mnogo haotičnijoj situaciji, ali ko će znati, možda ga opet spasi ona ludačka sreća koja ga je pratila sve do korona-krize.

PAVLE KOSIĆ

FOTO: BETA/AP

Social profiles