Nogu i Radojičiću određeno zadržavanje od 48 sati

Bivši narodni poslanici Srđan Nogo i Zoran Radojičić privedeni su u ponedeljak zbog sumnje da su pozivali na nasilnu promenu ustavnog poretka i određeno im je zadržavanje od 48 sati, potvrdio je za N1 njihov advokat Marko Pušica.

Njih dvojica se, prema rečima advokata, trenutno nalaze u policijskoj stanici Savski venac i očekuje se da, nakon obavljenog pretresa, u utorak budu izvedeni pred višeg javnog tužioca u Beogradu.

“Još uvek nisu saslušani i nisu izneli odbranu, ali je apsurd da se zbog jedne pejnt-bol puške koja je pronađena u gepeku motornog vozila pokreće postupak zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo pozivanja na nasilnu promenu ustavnog poretka iz člana 309 Krivičnog zakonika”, kaže Pušica.

Dodaje i da je za ovo krivično delo zaprećena kazna od šest meseci do šest godina zatvora.

“To je neposredno vezano sa njihovom političkom aktivnošću i smatramo da je ovo jedan politički montirani proces režima”, tvrdi Pušica.

Srđan Nogo priveden je u ponedeljak oko deset časova, kada se uputio na najavljeni protest ispred Skupštine Srbije, a povodom održavanja konstitutivne sednice.

Pristalice Dosta je bilo pokušale su da blokiraju rad parlamenta, gađali su poslanike i zgradu skupštine jajima i paradajzom.

Srđan Nogo je svoje pristalice pozvao da se pridruže članovima DJB i dođu ispred Narodne skupštine na „puškaranje narodnih poslanika“.

Podsetimo, Nogo sa svojim pristalicama protestuje ispred Nardone skupštine od 20. juna, a usled parlamentarnih izbora koji su održani 21. juna. Protesti su eskalirali početkom jula, a povodom najava predsednika Aleksandra Vučića da će, zbog povećanja broja zaraženih korona virusom, ponovo biti uveden policijski čas. Građani su se tada spontano okupili ispred Skupštine, a Nogo je vodio građane koji su pokušali da nasilno uđu u zgradu parlamenta. Policija je reagovala i bacila velike količine suzavca na građane, a protesti su trajali nekoliko dana.

IZVOR: N1

FOTO: N1

Social profiles