Objavljen ceo snimak hapšenja Džordža Flojda (VIDEO)

Britanski Dejli mejl objavio je ekskluzivan snimak sa kamera prikačenih na uniforme dva policajca, optužena za ubistvo Amerikanca Džordža Flojda, na kojem se vidi ceo tok njegovog hapšenja.

Na snimku se vidi kako je policajac uperio pištolj u glavu Flojdu, koji ga moli da ga ne ubije, samo nekoliko trenutaka pošto mu je drugi policajac pendrekom pokucao na prozor automobila, nakon čega je počela agonija, koja se okončala Flojdovom smrću 25. maja.

Takođe se vidi kako agresivni policajci psuju uplakanog Flojda, ignorišući njegove molbe da imaju milosti.

Flojd se opirao dok su policajci pokušavali da ga nateraju da uđe u zadnji deo automobila, govoreći im da pati od klaustrofobije i anksioznosti, a vidi se i deo koji su snimili i očevici i koji je obišao svet – kako policajac Derek Čovin kleči na njegovom vratu skoro devet minuta, ignorišući Flojdove uzvike da ne može da diše, što se, naposletku, završilo njegovom smrću.

Čak se čuje i kako Flojd kaže da će “verovatno umreti”.

Transkripti iz videa su objavljeni sredinom jula, ali je sudija u Mineapolisu naložio da sam snimak može da se vidi samo u sudnici, tako da je do sada samo nekolicina ljudi imala priliku da ga pogleda.

Snimci uključuju više od 18 minuta sa kamere na uniformi policajca Aleksa Kuenga i 10 minuta sa kamere njegovog kolege Tomasa Lejna.

Njih dvojica su prvi stigli na mesto događaja, posle prijave da je Flojd pokušao da sa lažnih 20 dolara kupi cigarete u jednoj radnji.

Čovin i četvrti policajac Tou Tao, pozvani su kao pojačanje. Sva četvorica su otpuštena dan posle Flojdove smrti.

Iz snimka je jasno da Flojd nije pokušao da pobegne, a imao je dovoljno vremena pre nego što je policija došla. Umesto toga, odlučio je da ostane da sedi u kolima sa dva prijatelja, preko puta radnje u kojoj je hteo da kupi cigarete.

Čovin (44), optužen je za ubistvo Flojda, a ostala trojica su optuženi za pomaganje i podstrekivanje na ubistvo.

Posle Flojdovog ubistva usledili su meseci protesta “Životi Crnaca su bitni” (Black Lives Matter) širom Amerike, zbog policijske brutalnosti i rasizma.

Snimke je sudu predao Lejnov advokat.

IZVOR: N1, DAILY MAIL

FOTO: REUTERS

Social profiles