Libanska ekonomija je bila na kolenima. Eksplozijom je patosirana.

Analitičar Mirko Dautović ocenio je u Danu uživo da je eksplozija koja je teško oštetila glavni grad libana Bejrut, dodatno uzdrmala ovu zemlju i njenu ekonomiju, koja je, kako je ocenio, “bila na kolenima, a sada je patosirana”.

“Kada su mi stigle vesti na telefon, pomislio sam da je reč o automobilskim bombama. Ali, kada sam pogledao video snimke i video veličinu razaranja i moć eksplozije, bilo je jasno da ne postoji niko kome bi odgovarao takav stepen destrukcije. Eventualno Islamskoj državi, ali oni su pobeđeni i nisu u stanju da izvedu ovakav napad”, ocenjuje Dautović.

Komentarišući izjavu američkog predsednika Donalda Trampa da sumnja na teroristički napada, on kaže da “predsednicima Amerike ne treba naročito verovati”.

“Setimo se da su upotrebili lažni izgovor da napadnu Irak 2003. godine, tako da se ovim pokušava svaljivanja krivice na Hezbolah, odnosno na Iran. To Trampovo tumačenje je bilo opovrgnuto iz nezavisnih izvora, unutar Ministarstva odbrane i bezbedonosnih agencija”, rekao je on.

Dautović podseća da je situacija u ovoj državi izuzetno nestabilna zbog ekonomskog kolapsa koji je naročito uočen od oktobra prošle godine.

“Libanska valuta je izgubila 80 odsto svoje vrednosti. Oni imaju hiperinflaciju, na koju dolazi koronavirus, koja dodato uništava ekonomiju Libana”, ističe Dautović i ocenjuje da je do sada “libanska ekonomija bila na kolenima, a sada je patosirana”.

“Ja ne vidim kako Liban može da se izvuče, osim ogromnim sredstvima koji jedino mogu da dođu iz sveta”, podvlači Dautović.

On je ocenio da u ovoj zemlji kod građana “očaj polako počinje da prerasta u bes”.

“Na društvenim mrežama je pokrenuta kampanja koja bi mogla da se prevede kao ‘Obesite ih sve’. Desilo se potpuno ujedinjenje naroda, bilo da su Suniti ili Šiiti, prema političkoj eliti, koja vlada već decenijama. Već danas je došlo do konflikta između oružanih snaga bivšeg premijera i protestanata”, kaže on.

Upozorava da su prilikom eksplozije uništeni i brojni silosi sa žitom, tako da u ovoj zemlji može da se očekuje i glad, ukoliko hitno ne stigne pomoć.

Govoreći o svojim prijateljima iz Bejruta, on je rekao da su “oni u određenoj vrsti potpunog šoka, i da sada među njima kolaju mnoge teorije zavere, šta se zapravo desilo i ko je kriv za eksploziju”.

IZVOR: N1

Social profiles