Ko predstavlja narod u novom sazivu Skupštine?

Novi poslanici Skupštine Republike Srbije, nakon skoro mesec i po dana od parlamentarnih izbora, uz mere bezbednosti položili su zakletvu 3. avgusta. Ovo je dvanaesti saziv Skupštine od raspada Srbije i Crne Gore. Dve trećine skupštinskih mesta čine poslanici vladajuće stranke (Srpske napredne stranke).

Konstruktivnom sednicom predsedavala je Smilja Tišma sa liste Socijalističke partije Srbije i četvoro najmlađih: Nikola Lazić (SNS), Sofija Maksimović (SPAS), Nandor Kiš (SVM) i Dubravka Kralj (SPS).

Sednica je trajala oko dva sata nakon čega su poslanici položili zakletvu:

„Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!“

Dijana Radović – Socijalistička partija Srbije

Strog pravilnik o oblačenju u Narodnoj skupštini npr. zabranjuje ulazak u belim patikama. Zabranjena je i odeća koja se svojom pripijenošću uz telo ne priliči zakonodavnom telu.

Ovo je upravo uradila poslanica Dijana Radović (SPS) i tim gestom izazvala veliki broj komentara na društvenim mrežama. Naime, ona se odlučila za odevnu kombinaciju: crvena haljina sa rajsferšlusom duž cele haljine.

Lav Pajkić – Srpska napredna stranka

Njegove rane radove ćemo pamtiti po emisiji “Kontravizija” koja je po svom sadržaju trebalo da parira Zoranu Kesiću i emisiji “24 minuta”, ali i ekipi portala Njuz net.

Lav je sin nedavno preminule spisateljice Isidore Bjelice.

Njegova emisija nije bila prihvaćena i njeno emitovanje brzo je bilo prekinuto. Kako je u jednoj izjavi izjavio, ulogu narodnog poslanika shvatio je veoma ozbiljno jer mu je Aleksandar Vučić “dao veliko poverenje i odgovornost”, te će se on boriti za “interese, stabilnost i prosperitet Republike Srbije”.

Nikola Lazić – Srpska napredna stranka

Nikola je još jedan narodni poslanik koji nam dolazi iz SNS. Ima samo 21 godinu i student je na Fakultetu za kulturu medije “John Naibstt”, poznatijem kao Megatrend.

Kako je javnosti poznato, Nikola je sin Verice Lazić koja je 2017. godine postala savetinica Aleksandra Vučića za socijalna i zdravstvena pitanja. Sada se postavlja pitanje: Da li u Republici Srbiji sve ide po partijskim knjižicama, rodbinskoj ili porodičnoj vezi?

To ostaje na vama da procenite.

Aleksandar Jovanović – Srpska napredna stranka (Partija ujedninjenih penzionera Srbije)

Aleksandar je po struci novinar i novinarstvom se bavi više od 30 godina. Danas je direktor za video sadržaj na portalu Telegraf. Javnosti je poznat i po učešćem u rijalitijima “Farma”  i “Veliki brat”.

Posebnu pažnju na sebe skrenuo je 2013. godine kada je na utakmici između Crvene Zvezde i Partizana loptom gađao Duška Vujoševića.

Marijan Rističević – Srpska napredna stranka (Narodna seljačka stranka)

Marijan je poznat po tome da se nije baš sjajno proslavio na predsedničkim izborima u Srbiji gde je učestvovao dva puta. Prvi put na neuspelim izborima u novembru 2003. godine kada je zauzeo četvrto mesto sa 72.105 ili 2,86 odsto glasova, a potom na izborima u junu 2004. godine kada je osvojio 10.198 ili 0,33 odsto glasova.

Ovo je njegov treći mandat u sazivu Narodne skupštine Republike Srbije.

I ovaj poslanik ima iskustvo u rijalitiju “Farma” u kom je dogurao do samog finala i osvojio visoko drugo mesto.
Rističević je u rijaliti uneo i politiku, te je nešto kasnije iznosio pretpostavke o regularnosti glasanja.

Kako je pokazala CINS-ova baza “Koliko košta poslanik”, na poslanika Marijana Rističevića je za četiri godine mandata izdvojeno više od 6,3 miliona dinara iz budžeta; primio je platu od 3,7 miliona dinara, poslanički dodatak od 1,3 miliona, još milion dinara kao naknadu za korišćenje sopstvenog prevoza i 95.000 dinara za put u inostranstvo.

Milena Popović – Srpska napredna stranka

Milena Popović je nevenčana supruga lidera Građanske inicijative SDP  Olivera Ivanovića koji je ubijen 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici. Član Srpske napredne stranke postala je u februaru ove godine.

Janko Langura – Srpska napredna stranka

Još jedan u nizu novih poslanika koji su dobili veliku platu, službeni auto i vozača. Janko je nekadašnji golman i dolazi iz Gornjeg Milanovca.

Viđen na protestima koji su se održavali tokom jula meseca, ali njegovo pristustvo nikada nije potvrđeno ni demantovano.

Misala Pramenković – Stranka pravde i pomirenja

Misala dolazi iz Novog Pazara i radi kao profesor islamskih nauka u Medresi “Gazi Isa-beg”. Ona je prva žena sa hidžabom koja je postala poslanik u Skupštini Republike Srbije.

Pramenković će biti jedan od 12 poslanika koji će zastupati prava Bošnjaka. Njen ulazak u parlament naišao je na pozitavan odjek, kako u Srbiji tako i u regionu.

U novom sazivu biće i Jelica Sretenović – glumica koju pamtimo iz serije “Bolji život”, Jovan Kolundžija – poznati violinista, Stefan Krkobabić – sin lidera PUPS-a Milana Krkobabića, Dragan Marković Markoni – nekadašnji zamenik direktora BIA, Justina Pupin Košćal – potomak naučnika Mihajla Pupina.

U novom sazivu skupštine imaćemo priliku da gledamo i slušamo i već dobro poznata imena poput Marka Đurića, Ivicu Dačića, Vladimira Đukanovića, Ivana Tasovca, Dragana Markovića Palmu, Milutina Mrkonjića, Branislava Nedimovića.

Za sada nije poznato ko bi mogao da nasledi Maju Gojković na čelu predsednika Skupštine Srbije. Najveće šanse ima nekadašnji zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić.

LAZAR SMILIĆ

FOTO: OKSANA TOSKIĆ

Social profiles