Liban: Država u kojoj i nada umire

Liban je zemlja u kojoj isprepletane kulture deluju savršeno. Kada deluju kao jedna celina. A trenutno je ceo libanski narod ujedinjen u borbi za opstanak države na koju se nekada ugledao ceo bliskoistočni svet. Centar takvog Libana je bio i ostao Bejrut. Izranjavljen građanskim ratom, kasnije permanentnim napadima Izraela, a potom i užasnom ekonomskom krizom koja je posledica nesposobnih vlasti, ali i nehumanih zapadnih sankcija, Bejrut je doživeo još jednu katastrofu.

Skoro tri hiljade tona natrijum-nitrata je eksplodiralo blizu centra grada. Eksplozija je uništila celu luku koja je prehranjivala 80% države i veliki deo glavnog grada. Posledice: stotine poginulih, hiljade povređenih, 300.000 ljudi bez krova nad glavom i materijalna šteta od oko 10 milijardi dolara.

“Ne postoje reči kojima bih mogla opisati obim štete u Bejrutu. Videla sam posledice rata u Siriji i Iraku, ali to se dešavalo postepeno, jedno po jedno naselje. Ovde je čitav grad uništen u nekoliko minuta. Patnja i bol su neshvatljivi”, napisala je novinarka Rania Kalek.

Dok je jedan deo Libanaca siguran da je Izrael ponovo umešao svoje prste, a drugi ubeđen da je za sve kriv Hezbolah, uzrok same eksplozije još uvek je nepoznat. Ipak, ono što ujedinjuje i jednu i drugu stranu jeste bes koji osećaju prema neodgovornoj vlasti. I pored silnih upozorenja prethodnih godina, vlast je ostala inertna na činjenicu da se od 2014. godine u centru glavnog grada nalaze tone eksplozivnih materija.

Poverenje u vlast je na tako niskom nivou da građani mole svet da im pomogne kroz doniranje novca nevladinim organizacijama i Crvenom krstu, ali nikako zvaničnim institucijama, poznatim po nemerljivoj korupciji.

Francuski predsednik je danas posetio Bejrut u kom je dočekan kao spasilac. Bejrućani su ga grlili i molili za pomoć koju je on i obećao.

Pored Francuske, pomoć šalju Rusija, Kina, Sjedinjene Države, Nemačka, UAE, Ujedinjeno Kraljevstvo, mnogi drugi, pa čak i Izrael, ratni neprijatelj.

Zanimljivo je da Liban nije priznao nezavisnost Kosova, niti je glasao za ulazak Kosova u UNESCO. Ni taj dodatak na ovu nesreću neviđenih razmera nije dovoljan, pošto se ne može primetiti indignacija domaćih korisnika društvenih mreža koji su bili užasnuti kad su videli uništeni Notr Dam, požare u Amazoniji, ubistvo Džordža Flojda… Propast države koja nam je istorijski i kulturološki jedna od najsličnijih nije mnogo potresla naše građane.

Kao što se građani Srbije konstantno trude da objasne kako je Srbija deo sveta, to sada pokušavaju i Libanci.

Mole za pomoć, puštaju poslednje krike, uzdaju se u onaj svet koji ih je upropastio i nadu koja nije umrla svih ovih godina. Ali ih i ona lagano napušta.

#PrayForLebanon

PAVLE KOSIĆ

IZVOR: AFP/ANWAR AMRO

Social profiles