Šta je dovelo do propasti Barselone?

Trenutno glavna tema u svetskom fudbalu jeste sinoćna spektakularna pobeda Bajerna nad Barselonom u četvrtfinalu Lige šampiona od čak 8-2.

Dok svi veličaju Bavarce, Katalonci su na stubu srama zbog užasne partije u Lisabonu. Prilično je jasno da već neko vreme stvari ne funkcionošu najbolje u redovima viceprvaka Španije, a Bajern je sinoć na surov način ogolio još suroviju istinu – Barselona više ne spada u red najboljih timova u Evropi.

Početkom maja 2013, Bajern je takođe naneo bolan poraz katalonskom klubu, kada je u polufinalnom dvomeču slavio sa 7-0. Tada su se radile duboke analize i tražili su se uzroci koji su doveli do pada imperije koja je do tog trenutka bila nedodirljiva. Smatralo se da je do pada došlo jer je Barsin stil igre pročitan, kao i da je došlo do zasićenja igrača koji su po nekoliko puta osvojili sve što se može osvojiti. I pored teškog poraza, Barsa se vrlo brzo nakon toga ponovo uzdigla i zavladala Evropom i svetom.

Međutim, sedam godina kasnije i nakon još jedne katastrofe pretrpljene od nemačkog giganta, stvari su mnogo ozbiljnije i problemi u klubu su mnogo veći. Može se reći da je početak tih problema bio trenutak kada je Nejmar napustio Kamp Nou i za svetski rekord od 222 miliona evra prešao u PSŽ. Od tada, a prošle su tri godine, došlo je do potpunog zaokreta u transfer politici kluba. Barselona se više ne oslanja na čuvenu La Masiju i došlo je do zapostavljanja sopstvene dece, a trend je postao dovođenje skupocenih pojačanja za astronomske sume novca.

Ipak, da su svi ti skupoceni igrači opravdali očekivanja, onda ne bi bilo problema, ali retko ko je od njih pružao dobre partije u dresu slavnog kluba. Najdrastičniji primer su svakako Usman Dembele, Filipe Kutinjo i Antoan Grizman, koji su zbirno plaćeni oko 400 miliona evra, a nisu pokazali apsolutno ništa. Ovo je definitivno najveći dokaz nesposobnosti Barselonine uprave koja važi za verovatno najgoru u istoriji kluba.

Dakle, problem Barselone jeste to što i dalje nije uspela da pronađe adekvatnu zamenu za Nejmara, što je ipak jako teško uraditi jer je Nejmar i pored svih kontroverzi verovatno jedini igrač koji može bar delimično zameniti Lionela Mesija.

Od odlaska Brazilca, sav teret je spao na leđa argentinskog maestra. Svi u klubu, računajući i trenere se vode filozofijom „dodaj loptu Mesiju i čekaj da on nešto uradi“, a Mesi i pored svog umeća s loptom ne može sam da osvaja Ligu šampiona. Na svetu jednostavno ne postoji igrač koji može sam i bez ikakve podrške saigrača da dovede tim do takvog uspeha. Barseloni je hitno potrebna potpuna rekonstrukcija tima. Ključni igrači su odavno zgazili u četvrtu deceniju života, ali novca nema jer je utrošen na brojne igrače koji su se pokazali kao potpuni promašaji. Takođe, pandemija korona virusa je dodatno zakomplikovala situaciju, pa tako klub nema nikakvih prihoda od ulaznica i poseta klupskom muzeju.

Jedini način da se Barselona vrati na pravi put jeste da se vrati svojoj filozofiji forsiranja igrača iz sopstvene škole, umesto dovođenja skupocenih zvezda, u čemu se, najblaže rečeno, nije proslavila.

Potrebne su i korenite promene u upravi kluba. Sadašnja će gotovo izvezno napustiti klub tokom sledeće godine, kada su u planu predsednički izbori i kada bi trebalo da dođe do novog početka za Barselonu.

Spekuliše se da bi tada veliki Ćavi mogao da postane trener prvog tima, što svakako mora da da nadu navijačima da će od tada uslediti bolji dani, jer ako neko zna kako se postaje šampion i kako se osvajaju trofeji, onda je to svakako Ćavi, srce i duša Barselone.

Zamislite ponovo tandem Ćavi-Mesi. To prosto mora da garantuje uspeh.

RATOMIR ĐUSIĆ

Social profiles