Sloboda za Snoudena

Prvi put otkad je postao predsednik Sjedinjenih Država, Donald Tramp je najavio da će “razmotriti” eventualno pomilovanje Edvarda Snoudena. Javili su se neki kongresmeni da podrže tu ideju, poneka nevladina i međunarodna organizacija.

Ipak, izostala je podrška mejnstrim medija koji su nagrade i popularnost stekli upravo na izveštavanju o dokumentima koja im je Snouden dostavio. Nema Gardijana, Njujork tajmsa, Vašington posta… Svi su ućutali. Borba protiv Trampa je mnogo važnija od borbe za Snoudena.

Istraživanja pokazuju da je njegova popularnost mnogo veća u Evropi i ostatku sveta. To je logično, američka obaveštajna zajednica je ta koja je vodila najžešću i najintenzivniju kampanju protiv Snoudena koji ju je osramotio pred celim svetom. Takvi ljudi to ne praštaju i svoj uticaj će iskoristiti da Snoudena, koji već sedam godina živi u Moskvi, vrate u Ameriku. U zatvor.

Zanimljivo je da nevladine organizacije, novinari i borci za ljudska prava u Srbiji takođe ćute. Nije to uzbunjivač po njihovoj meri. On je pokazao da se može biti iskren u ovoj borbi. Pokazao je i kako izgleda bitka za svaku istinu, a ne samo onu koja ne šteti ugledu finansijera.

Sa druge strane, sudbina ovog heroja 21. veka (pored Džulijana Asanža) dala nam je do znanja kako završavaju iskreni borci za ljudska prava. To, naravno, ne znači da treba odustati od svakodnevne borbe. Podrška među građanstvom u čitavom svetu je dokaz da nam je potrebno više takvih glasova kako bi istina srušila veliki zid laži i propagande.

Koliko god to trenutno izgledalo nemoguće, i taj zid, deblji od Berlinskog i Gvozdene zavese, pašće jednog dana.

PAVLE KOSIĆ 

FOTO: PROFIMEDIA

Social profiles