Lukašenko: Sam protiv sveta

Nakon nedavno održanih predsedničkih izbora na kojima je Aleksandar Lukašenko ubedljivo pobedio, nezadovoljni građani i opozicija su izašli na ulice širom Belorusije. Oni tvrde da su izbori bili nelegitimni, tj. da ih je Lukašenko pokrao i da je u pitanju višegodišnja diktatura kojoj napokon treba da dođe kraj. Zapadni mediji o beloruskom predsedniku pišu kao o poslednjem diktatoru u Evropi.

Iako su na početku neki analitičari mislili da Rusija pomaže indignirane građane, ruski predsednik Vladimir Putin ubrzo je pružio podršku svom kolegi. Na nesreću zapadnih posmatrača, čak se ni Lukašenkova opozicija ne odriče najbližeg saveznika.

Jedan od opozicionih lidera Valerij Cepkalo je izjavio da se ne sme dozvoliti da NATO trupe na bilo koji način budu prisutne na teritoriji Belorusije jer predstavljaju pretnju po Rusiju ili eventualno Ukrajinu. Sa druge strane, on je rekao da je opozicija i protiv ruskih trupa, dodajući da se nada dobrim odnosima sa komšijama.

U međuvremenu, oglasio se veliki broj zapadnih državnika. Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da Evropska unija ne priznaje rezultate izbora, dok je francuski predsednik Emanuel Makron čak izrazio želju da posreduje u pregovorima u Belorusiji. “Makron je rekao da želi da posreduje u pregovorima u Belorusiji. Dajte prvo da ja budem posrednik između ‘žutih prsluka’ i Makrona”, nonšalantno je odgovorio Lukašenko.

Oglasio se i američki državni sekretar Majk Pompeo, rekavši da su SAD zabrinute zbog nedostataka u izbornom procesu u Belorusiji i osudio nasilje protiv mirnih demonstranata. Na tu konstataciju, Lukašenko je Pompeu poručio da SAD prvo treba da očiste nered kod kuće. Litvanija i Poljska su stale na stranu nezadovoljnih građana čije akcije otvoreno pomažu.

Za to vreme, podržavaoci predsednika u izjavama za RT kažu da se plaše scenarija iz Libije, Sirije, Irana i ostalih zemalja koje je Zapad dokrajčio.

I pored velike nade koja je prisutna u opoziciji i među zapadnim političarima, sve je izgledniji onaj scenario u kom Aleksandar Lukašenko ipak ostaje predsednik Belorusije.

PAVLE KOSIĆ

FOTO: REUTERS/VASILIY FEDOSENKO

 

 

Social profiles