U ponedeljak nastavak suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića 

Suđenje bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i još dvojici optuženih za paljenje kuće novinara Žig infa Milana Jovanovića nastavlja se u ponedeljak, 24. avgusta, prenelo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Naredna ročišta zakazana su za 25, 26. i 27. avgust u 09.00 sati u Drugom osnovnom sudu u Beogradu.

Sudija Slavko Žugić najavio je da sledi ispitivanje sudskih veštaka koji su utvrđivali uzrok požara kuće novinara, kao i ispitivanje svedoka.

Prethodno ročište odloženo je zbog epidemije.

Tokom sudskog postupka, koji je počeo u aprilu 2019. godine, poslednji ispitivani su supruga novinara Jela Deljanin i Vojislav Popović, sudski veštak građevinske struke, koji je procenjivao štetu na izgoreloj kući.

Vladimir Mihailović i Igor Novaković su na prethodnom ročištu svoje iskaze promenili u korist Simonovića, jer su prethodne iskaze navodno dali usled zastrašivanja, pretnji i ucena viskopozicioniranih zvaničnika iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Za Aleksandrom Marinkovićem, osumnjičenim da je direktan izvršilac paljenja kuće novinara, raspisana je poternica, a sudija je njegov predmet razdvojio od predmeta ostalih optuženih.

On je osumnjičen se da je ciglom razbio prozor garaže na kući Jovanovića, zapalio krpu i ubacio otvorenu flašu sa benzinom.

Pevačica Bojana Cvetković Šijački priznala je tužilaštvu da je dovezla Marinkovića do mesta napada, a u međuvremenu je sklopila je sporazum o priznanju krivičnog dela, te je osuđena na šest meseci kućnog pritvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Novinaru Milanu Jovanoviću je 12. decembra 2018. godine, dok su on i supruga spavali, oko 03.30 časova „motolovljevim koktelom“ zapaljena kuća u Vrčinu.

Jovanović je posle paljenja kuće rekao UNS-u da mu je plaćene ubice poslao predsednik opštine Grocka Simonović koji je to tada negirao.

Tužilaštvo je u martu 2019. godine podiglo optužnicu protiv Simonovića i tražilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora zbog sumnje da je nalogodavac paljenja kuće.

IZVOR: BETA

FOTO: FONET/BOŽANA PAVLICA

Social profiles