Slučaj seksualnog zlostavljanja glumice: Danijela nisi sama!

Priča srpske glumice Danijele Štajnfeld već danima nas tera da se zapitamo šta se dešava iza kamera. Ona je u svom dokumentarcu “Zaceli me” koji je predstavila na nedavno održanom Filmskom festivalu u Sarajevu otkrila da ju je pre par godina silovao moćnik srpske filmske industrije.

Nakon ovog nemilog događaja glumica je spakovala kofere i kupila kartu u jednom pravcu za Ameriku. Danijela nije otkrila identitet osobe koja ju je zlostavljala, ali je potvrdila da se radi o moćniku iz domaće filmske industrije.

“Nisam se usudila da bilo kome kažem da sam s*ksualno zlostavljana. Bojala sam se da ću trpeti velike posledice ako bilo kome to prijavim. Plašila sam se za bezbednost svoje porodice, kao i za svoju budućnost…”

Glumica, koja je pre nekoliko godina naprasno nestala sa naše javne scene, kaže da je u filmu detaljno opisala svoje traume: „Posle silovanja „poveravala“ sam se jedino svom laptopu. Snimala sam male video-zapise, koji su na kraju završili u dokumentarcu. Oni su danas jedan dragoceni testament, jer pokazuju kako se žrtva ponaša nakon zlostavljanja”.

Priče o zlostavljanju glumica uglavnom vezujemo za Ameriku i Holivud, ali je i više nego očigledno da i u srpskoj filmskoj industriji postoje moćnici koji zlostavljaju o kojima žene ne vole da govore.

Nakon priče hrabre Danijele podrška stiže sa svih strana, a najviše od njenih koleginica glumica Jelice Kovačević i Ane Sakić koje su javno istupile i ispričale njihove priče o zlostavljanju u srpskoj filmskoj industriji.

Jelica je ispričala da je bila žrtva zlostavljanja nakon jedne audicije. Reč je o jednoj crnogorskoj seriji. Na razgovoru nakon audicije došla je i nepristojna ponuda“, izjavila Jelica.

Nakon što je odradila audiciju za crnogorsku seriju sa  publikom i u Srbiji,  bila je pozvana na sastanak s producentom i suočena da angažman jedino može da dobije preko kreveta.

„Imala sam tada samo 23 godine. Bila sam klinka i tek sam završila akademiju. Bio je to jedan od mojih prvih susreta s filmskim svetom. Reč je o jednoj crnogorskoj seriji. Na razgovoru nakon audicije došla je i nepristojna ponuda. Stavio je ruku na moje koleno i rekao – Daj p**, ako ne daš, nema uloge“, rekla je ona.

Njena koleginica Ana Sakić je izjavila “Da Danijela nije sama i da ako je  imala hrabrosti da snimiš film, sada moraš da kažeš i njegovo ime. Možda je to muškarac koji nam je svima nešto tražio – imala je Ana Sakić poruku za koleginicu Danijelu za Kurir TV.

Ovim putem želim da poručim Danijeli da nije sama i da će osoba koja je načinila ovaj greh sigurno biti privedena licu pravde.

DANIJELA, NISI SAMA.

LAZAR SMILIĆ

Social profiles