Sloboda

Osvanulo je prvo slobodno jutro u Crnoj Gori. Nakon 30 godina, kako je mnogi nazivaju, mafijaške vlasti je “osvežilo” – dugo čekana i mukotrpno izvojevana sloboda je našla put ka srpskom narodu u Crnoj Gori.

Borba je aktivno počela 27. decembra 2019. kada su poslanici Crne Gore usvojili  Zakon o slobodi veroispovesti kojim se predviđa da država postaje vlasnik svih verskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine i trajala je sve do juče 30. avgusta 2020.

Protivnici su bili, po svemu sudeći, lider Crne Gore Milo Đukanović  i na drugoj strani Bog i svetinje. Usvajanje jednog zakona dovelo je do privođenja poslanika iz skupštinskih klupa, razmena oštrih optužbi na nacionalnoj osnovi, protesta u kojima su sveštena lica naspram policijskih kordona. Vlast Crne Gore je vršila brutalan teror nad predstavnicima SPC, na svaki način pokušavala da narod onesposobi u borbi za sopsteveni identitet, da natera građane da zaborave ko su, odakle i od koga su potekli. Vlast je mislila da će narod usled pritisaka, zabrana i nasilja koji su postali svakodnevnica Srba u Crnoj Gori zaboraviti na Mojkovačku bitku, Njegoša, Ostrog, na svoje manastire i svetinje, sve velikane i istorijske ličnosti – ono što ih zapravo čini time što jesu.

U gradovima širom Crne Gore nedeljama i mesecima su održavani molebani i litije u znak protesta kojima na put nije mogao stati niti Milo i njegova policija, niti priroda i pandemija korona virusa koju su moćnici koristili kako bi pod izgovorom kršenja mera na suzbijanju širenja epidemije korona virusa hapsili Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, Vladiku Joanikija i njihove sveštenike, pripadnike opozicije u Crnoj Gori kao i mnoge druge vernike Srpske Pravoslavne Crkve.

Sve ovo je samo mali deo onoga što je naš narod mesecima trpeo, a ipak ostao dosledan sebi i odoleo svim mukama moleći se i verujući samo u jednog i jedinog Gospoda Boga. Kada je bilo najteže građani su pronalazili načine da se njihov glas čuje i da DPS shvati da su oni tu i da neće odustati sve dok „ne svane“.  I svanulo je! Konačno je došao i taj 30. avgust, za mnoge jedan od najsrećnijih dana u životu, kada su opozicione koalicije  “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo” sa ukupno 41 mandatom osvojili većinu, dok 40 mandata pripada ostalima što znači kraj vladavini DPS i Mila Đukanovića.

Od sinoćnjeg proglašenja pobede od strane opozicije pa sve do danas narod nije prestao sa slavljenjem svoje slobode i pobede Boga nad nevernicima. Ostaje da vidimo na koji će način opozicione koalicije formirati novu vladu, ali gotovo je izvesno da je mafijaški režim pao. Svanulo je!

MAJA MILEKIĆ

Social profiles