Tramp potvrdio: Izrael će priznati Kosovo, Srbija prebacuje ambasadu u Jerusalim

Izrael će priznati nezavisnost Kosova, a Srbija će prebaciti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, potvrdio je predsednik Donald Tramp nakon potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine u Beloj kući, prenose agencije.

“Srbija se obavezala da će prebaciti ambasadu u Jerusalim, a Kosovo i Izrael će normalizovati veze i napraviti diplomatske odnose”, kazao je Tramp.

Izrael je potvrdio da će uspostaviti diplomatske odnose sa Kosovom.

Premijer Benjamin Netanjahu je pozdravio vest o premeštanju ambasade, uz poruku “Zahvaljujem se svom prijatelju, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću”.

“Želim da se zahvalim i svom prijatelju predsedniku Trampu na ovom doprinosu. Nastavićemo napore da sve više evropskih zemalja prebaci svoje ambasade.”

Trampova administracija je krajem 2017. priznala Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Administracija je ohrabrivala i druge države da krenu njenim stopama, ali mnogi u Evropi su se bunili, dok god konflikt Izraela i Palestine još traje.

Pre Srbije, ambasadu je u Jerusalim – sem SAD, naravno – prebacila samo Gvatemala.

U diplomatskim krugovima ovo se tumači kao još jedan uspeh Trampove administracije u promovisanju izraelske diplomatije, i na tragu je nedavnog dogovora između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Nakon toga je najavljeno da bi i neke druge arapske zemlje, poput Sudana, Bahreina i Omana, uskoro normalizovati odnose sa Izraelom.

Prethodno je prištinski list “Gazeta ekspres” najavio da će, nakon potpisivanja sporazuma Prištine i Beograda u Beloj kući, država Izrael priznati nezavisnost Kosova.

Taj list je naveo da će to biti “jedno od najvažnijih priznanja posle proglašavanja nezavisnosti”.

“Gazeta” navodi da će saveznik Sjedinjenih Država “poslušati predsednika Trampa”, te da je to “poklon” Bele kuće Kosovu zbog postignutog sporazuma u Beloj kući.

Dopisnik “Ekspresa” dodaje da će premijer tzv. Kosova, Hoti, odmah posle potpisivanja sporazuma, telefonom razgovarati sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom.

IZVOR: NEDELJNIK

Social profiles