POTPISAN SPORAZUM U BELOJ KUĆI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer tzv Kosova Avdulah Hoti potpisali su sporazum u Beloj kući sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Sastanak je kasnio, navodno zbog nezadovoljstva prištinskih insititucija i podela u delegaciji, ali je do potpisivanja sporazuma došlo.

Promenjena je lokacija potpisivanja, pa je sporazum potpisan u Ovalnom kabinetu.

Mediji na albanskom jeziku navode da je sporazum ekonomske prirode, i da podrazumeva investicije od oko 13 milijardi dolara za Kosovo i Srbiju.

Mali: Sporazum osigurava napredak celog regiona, ogroman uspeh

Imamo sporazum u ruci, koji nam daje priliku da ekonomski još više ceo region napreduje, izjavio je za Tanjug iz Vašingtona ministar finansija Siniša Mali, posle potpisivanja sporazuma između Beograda i Prištine u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da sporazum koji je danas potpisan nudi novi odnos međusobne privredne saradnje, stvaranje pravog ekonomskog prostora u kojem mogu svi da profitiraju, slobodan protok roba, ljudi i kapitala, kao i direktnu podršku privatnom sektoru i otvaranje novih radnih mesta.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je ono što je delegacija Srbije postigla u Vašingtonu izuzetan uspeh, posebno s obzirom na to šta su bila očekivanja druge strane, te da je sporazum za unapređenje ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, zapravo i više od toga – to je plan koji za naše ljude na KiM, ali i za celu Srbiju stvara mogućnosti za koje, kaže, nismo verovali da će biti dostižne.

Social profiles