“Srbija poslednjih 30 godina nije imala podršku Amerike”, sada se to menja?

– Pozicija Srbije nije ni malo laka. Nikada nismo imali podršku SAD, uvek su na vrata Bele kuće. Bela kuća je bila rezervisana za Albance i sve druge koji su protiv Srba. Svi su imali podršku Bele kuće protiv Srba. Sada smo napravili prostor za desetostruke investicije – izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao da je pre sastanka u Vašingtonu nagoveštavao da će biti iznenađenja.

– Našle službe su došle do informacije da će biti tačaka koje nemaju veze sa ekonomijeom, posebno one koje će za nas da budu teške, a naročito imajuči u vidu da su SAD odavno priznale Kosovo – rekao je Vučić.

On je objasnio da je do pre dve godine globalna podela u svetu bila na Istok i Zapad i da je u u takvoj situaciji Srbija bila na evropskom putu. Kako je rekao, dve najmoćnije evropske države, Nemačka i Farancuska, prizanle su nezavisnost Kosova.

– S druge srtane imali smo Rusiju i Kinu koje su nam bile relativno bliske , ali nisu priznale nezavinost, a ekonomski i geografski nisu nam bile tako bliske kao zemlje EU – rekao je Vučić.

Dodao je i da su SAD bile uz Evropsku uniju.

– Mi smo mogli da održavamao tu poziciju, da budemo na putu ka Evropsi, do imamo prijateljstvo sa Rusijom i Kinom na lagodan način – rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, danas je ta situacija u svetu neuporedivo komplikovanija.

– Imate četiri stolice: EU plus Nemačka, SAD, Rusija, i imate veliki broj regionalnih igrača u različitim delovima sveta, poput Turske. Kada sve to imate u vidu, pozicija Srbije, koja se nalazi na evropskom putu, nije nimalo laka. Srbija nikada nije imala podršku od SAD u poslednjih 30 godina, do ovog trenutka – objasnio je Vučić.

IZVOR: BLIC

Social profiles