Bujošević odgovorio Mariniki Tepić

Vršilac dužnosti generalnog direktora Radio-televizije Srbije (RTS) Dragan Bujošević ocenio je da je “veoma zakasnela briga” potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić “za finansije RTS” i istakao da je u njegovom mandatu RTS otplatio dug bankama i počeo otplatu duga Vladi Srbije.

Bujošević je rekao da je o finansijama RTS “trebalo da brine u vreme kada Vlada Srbije, kojom je rukovodila tadašnja stranka njenog političkog lidera, nije ispunjavala zakonsku obavezu stabilnog i dovoljnog finansiranja RTS”.

Bujošević je, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, rekao da su tvrdnje Tepić “o poslovanju RTS tačne koliko i one da je “Srpska paravojna jedinica `Vukovi` na Kosovu i Metohiji” (pokazalo se da je to video igrica), da je Raša tudej objavila da je otac Nebojše Stefanovića umešan u trgovinu oružjem (nije objavila), da Srbija izvozi oružje u Ukrajinu (demantovao ukrajinski ambasador), da je skoro hiljadu radnika MUP zaraženo virusom (u tom trenutku zaraženih je bilo 42), da “nijedan evropski, svetski, ni susedni državnik nije čestitao Vučiću na ‘istorijskoj pobedi'” (Istinomer ocenio iskaz kao neistinit).

Bujošević je istakao da je zatekao RTS sa 18 miliona evra duga bankama, 23 miliona evra duga Vladi Srbije (trošene na isplatu plata), 24 miliona duga raznim dobavljačima.

Prema njegovim rečima, RTS je bio prezadužen, poslovao je sa gubitkom od 2007. godine.

Bujošević je rekao da je u njegovom mandatu RTS otplatio dug bankama, počeo sa otplatom duga Vladi Srbije, sve druge svoje obaveze plaća u roku kraćem od zakonskih 60 dana.

On je dodao da uredno plaćaju i sve obaveze državi, oko 18 miliona evra godišnje za poreze i doprinose.

Bujošević je rekao i da “danas ugovor sa RTS služi firmama koje sarađuju sa nama kao zalog za novi kredit. Banke veruju u stabilnost i dobre finansije RTS, što je valjda dovoljan razlog za novu ‘zabrinutost’ Marinike Tepić, ovoga puta nad sudbinom bankarstva.

“I konačno, posle sedam godina pravljenja gubitaka, RTS je u prvoj godini mog mandata zabeležio dobit, koja je prošle godine bila tolika da smo platili na nju porez od 4,5 miliona evra”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, RTS od 2016. ima stabilno, a od 2018. i dovoljno finansiranje.

Bujošević je rekao da su u prethodnih pet godina, po prvi put u istoriji RTS, pored ostalog, napravljeni kablovski kanali i radija i televizije, televizija je počela da se emituje digitalno (napravljen plej aut sistem), pokrenuta internet platforma Planeta koja omogućava da se RTS vidi i čuje u celom svetu, HD kamere postavljene u svim televizijskim studijima, otvoreni RTS galerija i Klub u Svetogorskoj, napravljen centar za digitalizaciju arhive.

“Ne sumnjam da je Marinika Tepić izuzetno zabrinuta zbog ovih uspeha RTS. A o detaljima optužbi koje su iznete na račun rukovodstva RTS i mene, razgovaraćemo na sudu”, istakao je Bujošević.

IZVOR: N1

Social profiles