Vapaj za budućnost

Sa zagađenjem prirode i svih njenih resursa, građani Srbije bore se kako znaju i umeju, jer institucije kao da nisu u stanju da sprovedu zakone i propise kojima se ova, izuzetno značajna oblast reguliše. Ovo je sistemski problem i veoma je važno da se on što pre razreši, jer su život i zdravlje ljudi njime direktno ugroženi. Skoro svakoga dana dobijamo informacije o zagađenju vazduha u Boru (gde je ono ponekad i šest puta veće od dozvoljenog), Smederevu, Beogradu, Nišu, Novom Sadu, ili zagađenju vode u Zrenjaninu i Valjevu. Koliko je situacija alarmantna govori i činejnica da je u jednom trenutku, glavni grad naše zemlje bio najzagađeniji grad na planeti!

Ovo je ogledalo sistema u kome živimo; nestručni ljudi, sa stranačkom knjižicom zauzeli su sve čelne pozicije u institucijama državnog aparata, njime rukovode vodeći se sopstvenim interesima, a ne interesima građana, čiji su službenici. Problem svakog grada je zaseban, ali da bismo došli do trajnog, a pre svega održivog rešenja, potrebno ga je sistemski, sveobuhvatno sagledati i nedvosmisleno poslušati reči struke, međutim u ovoj zemlji očigledno postoje mnogo značajniji problemi… Prema informacijama o kojima se govori u „udarnim“ terminima nacionalnih frekvencija, to je verovatno omiljeno jelo Predsednika države, besprekorni, nikada viđeni razgovori sa stranim zvaničnicima (iz kojih ponovo, građani ništa ne dobijaju), priznanja i ordenja Ministru vojske koji je u vojsku otišao tek nakon što je na to mesto stupio, ili neizostavne kritike i blaćenja svakog ko drugačije misli. 

Ipak, da se primetiti da je ova tema ujdinila i podstakla građane na borbu, kao ni jedna druga. Protesti, peticije, ali i ostali vidovi građanske neposlušnosti su veoma često organizovani. Borba za čist vazduh, bistru vodu i nezagađenu prirodu, u ljudima su probudili svest o važnosti ovog problema, ali i pored toga, ta njihova borba neminovno ostaje lokalni problem, zatrpana svim prethodno navedenim „aktuelnostima“. Zbog toga je važno da profesionalni mediji još značajnije mesto ustupe ovom problemu, da preispituju, istraživaju i postavljaju pitanja jer građani jedino tako mogu dobiti zaslužene odgovore. Ljudima koji u ovoj zemlji žive od tog vazduha, vode i zemlje, ostaje da se nadaju da stručni i odgovorni pojedinci u ovoj oblasti još uvek postoje, te da će čuti njihov vapaj i oživeti principe na kojima počiva svako zdravo društvo koje vodi računa o svojoj budućnosti. Oni čine sve što je do njih da bi ukazali na taj problem. Sada je loptica na terenu struke.

NIKOLINA BONIĆ

Social profiles