Na Filološkom fakultetu stupaju u protest

Na Platou ispred Filozofskog fakulteta od 14 časova biće održan protest zaposlenih na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, zbog prekida procesa izbora dekana te obrazovne ustanove.

Nastavnici i saradnici Filološkog fakulteta naveli su u saopštenju da je proteklih nekoliko nedelja Nastavno-naučno veće Filološkog fakulteta najzad, nakon višemesečnih napora, na tajnom glasanju na kom je učestvovalo gotovo 90 odsto njegovih članova, izabralo više fakultetskih komisija i tela koja već mesecima, pa i godinama čekaju na formiranje.

“Glasanjem o kandidatu za dekana koje je bilo zakazano za 17. septembar ovaj proces rekonstituisanja fakultetskih organa trebalo je privesti kraju, što je jedini put da Fakultet izađe iz dugotrajne institucionalne agonije. Tri dana pred to glasanje, bez ikakvog obrazloženja, privremena uprava Fakulteta na čelu s v. d. dekana, prof. dr Anđelkom Mitrović, pomerila je glasanje o kandidatu za dekana za 21. septembar, da bi zatim, podjednako proizvoljno i bez ikakvih ubedljivih razloga, Prosvetna inspekcija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja naložila da se postupak izbora dekana obustavi”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da “pošto je, nakon toga, Savet Filološkog fakulteta odbio da postupi shodno rešenju Prosvetne inspekcije i obustavi legalan postupak za izbor dekana, v.d. dekana Anđelka Mitrović je, mimo svojih ovlašćenja, 21. septembra donela ‘Odluku o privremenom obustavljanju svih procedura u vezi sa raspisanim konkursom za izbor dekana FF’”.

Nastavnici i saradnici Filološkog fakulteta naveli su i da se najodlučnije protive proizvoljnom i neutemeljenom postupanju Prosvetne inspekcije i v.d. dekana Anđelke Mitrović.

“Prekidanje postupka za izbor dekana, koji se odvija u skladu sa Statutom Fakulteta, Statutom Univerziteta i Zakonom o visokom obrazovanju, i to u trenutku kada je on već skoro bio doveden do samog kraja, neće ni na koji način doprineti sređivanju stanja na Fakultetu, već će samo produbiti ozbiljnu krizu u kojoj se nalazimo.

Odbijamo da pristanemo na ovakvo nasilje i smatramo ga napadom na autonomiju Univerziteta i pravni poredak. Zahtevamo od v.d. dekana da bez odlaganja zakaže izbore za novog dekana kako bi se legalno započeta i sprovedena procedura što pre okončala. Odlučni smo da se za svoje pravo da biramo dekana i druge organe Fakulteta borimo svim mirnim sredstvima.

Zahtevamo od Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, g. Mladena Šarčevića, da bez odlaganja razreši dužnosti svoju specijalnu savetnicu, bivšu dekanku Filološkog fakulteta, Ljiljanu Marković, zato što je ona svojim postupcima osramotila i naš Fakultet i čitavu akademsku zajednicu”, naveli su nastavnici i saradnici Filološkog fakulteta.

IZVOR: NEDELJNIK 

Social profiles