Stravična pozadina ubistva jednog studenta. Želja da uđe u bratstvo ga je sahranila.

Sanda Dia je bio belgijski student. Crnac. Iako sin imigranta, radnika u fabrici, Dia je bio ambiciozni student 20-godišnjak na jednom od najprestižnijih univerziteta u Belgiji, piše Njujork tajms.

Mislio je da će mu ulazak u bratstvo obezbediti drugačiji život. Ipak, Dia ritual potreban za uzlazak u bratstvo koje je dom potomaka antverpske bele elite – nije preživeo.

Nakon što je bio nateran da, sa još dvojicom kandidata, pije alkohol i riblje ulje dok nije povratio, proguta živu zlatnu ribicu i da stoji u rovu ispunjenom ledom, Dida je preminuo u decembru 2018. godine zbog otkazivanja nekoliko organa.

Poslednjih nedelja pojavila se još ružnija priča. U javnost je isplivala slika koja, navodno, prikazuje člana bratstva u odeći Kju-kluks-klana; govor bratstva koji se poziva na “našeg dobrog prijatelja, Hitlera”, kao i snimak na kom članovi bratstva pevaju rasističku pesmu. Do javnosti su dospele čak i obrisane WhatsApp poruke koje pokazuju da su članovi bratstva – sinovi sudija, biznismena i političara – pokušali da prikriju svoje tragove.

Novi detalji ovog užasnog slučaja, naterali su stanovnike Flandrije da se suprotstave rastućem rasizmu i ksenofobiji, čak i na čuvenom Katoličkom univerzitetu u Luvenu.

Porodica studenta poručuje da se ništa nije slučajno dogodilo, dok njegov otac postavlja pitanje: “Šta bi se desilo da je Sanda bio belac?”

IZVOR: GLASRAZUMA.RS

 

Social profiles