Predsednik DSS za raspravu o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović ocenio je da bi trebalo da se otvori rasprava o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji.

Jovanović je kazao da je „od najvećeg značaja“ da se ulaganja u Vojsku Srbije i njeno opremanje nastave, jer smara da „država nikada ne može da bude na gubitku kada ulaže u sistem odbrane, baš kao i kada ulaže u zdravstvo ili kulturu“.

„Međutim, pored nužnog nastavka nabavke borbenih sredstava, potrebno je, u najmanju ruku, otvoriti raspravu o ponovnom uvođenju ročnog sastava u VS“, naveo je on.

Obavezno služenje vojnog roka „moglo bi se pokazati višestruko korisnim, kako za jačanje odbrambene sposobnosti zemlje i učvršćivanja veze između vojske i naroda, tako i zbog jačanja osećaja građanske i nacionalne dužnosti“, ocenio je Jovanović, prenela je DSS.

Zaključio je da je „za svaki demokratski poredak jačanje osećanja dužnosti važno jer se njime ujedno jača i osećanje za prava, koje pored dužnosti, ima svaki građanin jedne zemlje“.

Komentarišući vojnu vežbu „Sadejstvo 2020“, rekao je da se videlo da su se kapaciteti VS, njena vatrena moć i sposobnost manevra, „nesumnjivo povećali“.

IZVOR: N1

Social profiles