Немачки председник позвао на одлучну борбу против исламистичког насиља

Председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер позвао је на одлучну борбу против „бруталног исламистичког насиља“, али и очување отворености европских демократских друштава.

Он је у интервјуу за Дојче веле пре свега изразио саучешће породицама жртава убијених у терористичком нападу у цркви у Ници.

„Мислим да је сада важно да се у читавој Европи, не само у Француској, супротставимо том чину бруталног насиља, као и исламистичким мотивима који стоје иза њега. Ипак, ми у нашим друштвима, у нашим демократским друштвима, не смемо да се пре свега окрећемо курсу који мржњу и изолацију чини мерилом деловања државе“, рекао је Штајнмајер.

Он је рекао да прихватање и међусобно поштовање једних припадају демократским друштвима и да је зато супротстављање бруталном насиљу са исламистичким мотивима један изазов, а други је настојати да се одржи отвореност друштва.

Штајнмајер је критиковао изјаве турског председника Реџепа Тајипа Ердогана које могу да охрабре насилнике и изразио наду да ескалација која се десила, са осетно ескалативном реториком, неће охрабрити насиље.

„Зато још једном кажем: добро је што су се у таквој ситуацији, као након убистава у Француској, у осуди насиља придружили и неки представници исламских држава. То је важно и то је сигнал који ће бити схваћен и у муслиманским заједницама у Француској“, рекао је председник Немачке.

Он се заложио за даље напоре у интеграцији досељеника, напомињући да нису све европске државе једнако погођене миграцијом, и да ни у Немачкој неке ствари код интеграције нису успеле, упркос напорима „генерација влада“.

Штајнмајер је рекао да интеграција досељеника „остаје задатак за будућност“.

ИЗВОР: ДОЈЧЕ ВЕЛЕ