Од сутра 4.000 туристичких радника остаје без посла

Удружење туристичких агенција Србије (УТАС) и Асоцијација независних туристичких агенција Србије (АНТАС) процењују да ће сутра, 1. новембра, око 4.000 туристичких радника остати без посла, иако су удружења правовремено упозоравала на све проблеме проистекле из блокада туристичких агенција које трају више од месец дана.

Иако су у саопштењу навели да надлежни најчешће нису одговарали на дописе, поново су апеловали на ресорно министарство да хитно реши проблем блокаде, уз оцену да се само повећавају шансе да агенције масовно банкротирају и тако „оставе путнике без заменских путовања“.

УТАС и АНТАС кажу и да је ресорно министарство на крају донело правилник „без учешћа струке“, које је „потпуно непримењиво у пракси“, односно банкарске гаранције као услов за наставак законитог пословања.

„Агенције чине све што могу како би опстале на тржишту и тако омогућиле заменска путовања. Већина агенција је морала да отпусти добар део радника или ће то урадити ускоро, али сва резања трошкова су недовољна ако се не омогући законит наставак рада и продаја туристичких аранжмана“, наводи се у саопштењу.

УТАС и АНТАС су такође позвали осигуравајуће куће да саопште да ли ће исплаћивати штету путницима којима не буду реализована заменска путовања „јер већина агенција не може да настави да ради у тренутним условима“.

„Полисе од инсолвентности, које су законски услов за организовање путовања, нису ни понуђене већини агенција тако да су нам фактички и даље недоступне. Осим тога, цене су нереално високе јер агенције сигурно неће остварити значајан промет ускоро“, сматрају у УТАС и АНТАС.

Додаје се и да су сва удружења туристичких агенција и водича Србије затражила од нове министарке трговине, туризма и телекомуникација Татјане Матић хитан пријем како би поново указали на проблеме и како би се пронашло прихватљиво решење за наставак пословања агенција.

„Тренутно законодавство и поступци осигуравајућих кућа фаворизују велике агенције уместо да омогуће слободну тржишну утакмицу под једнаким условима за све учеснике. То не можемо да дозволимо јер би се тако угасиле мање, углавном породичне, агенције које деценијама чине стуб сигурног и поузданог путовања“, закључује се у саопштењу.

ИЗВОР: БЕТА