Запажен успех наших ученика на Балканској физичкој олимпијади

Друга Балканска физичка олимпијада (Балканијада) завршава се у Крајови, а ученици из Србије поново су остварили запажен успех освојивши једну златну и једну сребрну медаље, као и једну похвалу.

Балканска унија физичара саопштила је да су организатори већ објавили званичне резултате, а да ће проглашење победника бити одржано данас.

Златну медаљу је освојио Душан Бегуш, ученик трећег разреда Математичке гимназије у Београда, сребрну је освојио Алекса Ђорђевић, ученик трећег разреда гимназије „Светозар Марковић“ у Нишу, док је похвалу освојио Милош Пурић, такође из Математичке гимназије.

У незваничном поретку земаља учесница, први су поново ученици из Румуније који су освојили две златне, једну сребрну и једну бронзану медаљу, док су ученици из Србије и Бугарске овога пута „заменили“ места, тако да су ученици из Бугарске други, а ученици из Србије трећи.

На другој Балканској олимпијади из физике учествовало је 47 ученика из 12 земаља, а друга по реду „Балканијада“ је у потпуности одржана онлајн.

Домаћин треће по реду „Балканијаде“, као и начин њеног одржавања одредиће Извршни комитет Балканске уније физичара крајем године, након консултација са колегама са Кипра и из Грчке.

ИЗВОР: БЕТА