Procenat smrtnosti od korone zapravo mnogo manji od prijavljenog

Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja koji se mogu pronaći na sajtu covid19.rs u Srbiji je do 29. novembra registrovano ukupno 169.214 osoba pozitivnih na korona virus, dok je, zvanično, od istog virusa preminulo ukupno 1.549 pacijenata.

Ako se ti brojevi uzmu u obzir, procenat smrtnosti od korona virusa iznosi 0,91%.

Ipak, član kriznog štaba dr Predrag Kon je već nekoliko puta izjavio da je broj slučajeva zapravo mnogo veći od onog koji je zvanično prijavljen i da broj novozaraženih treba množiti sa 10. Sličnu preporuku je dao i vodeći američki imunolog Entoni Fauči.

Ako bismo zvanični broj registrovanih slučajeva u Srbiji pomnožili sa 10, dobijamo ukupno 1.692.140 slučajeva. To u prevodu znači da je procenat smrtnosti od korona virusa u Srbiji 0.00009%.

Čak iako bi se ukupan broj registrovanih slučajeva pomnožio „samo“ sa dva, opet dolazimo do izuzetno niskog procenta smrtnosti – 0.0004%.

Domaćiji mediji koronu predstavljaju kao izuzetno smrtonosan virus, ali ovi podaci pokazuju da je takva percepcija daleko od činjeničnog stanja, kao i da bi makar stručni deo kriznog štaba mogao malo pažljivije da čita podatke na osnovu kojih daje predloge Skupštini i Vladi Srbije.

*Ove brojke su, naravno, tačne pod uslovom da dr Fauči, dr Kon i stručnjaci širom sveta govore istinu o realnom broju zaraženih osoba. 

IZVOR: GLASRAZUMA.RS