Fon der Lajen o vakcinama za Zapadni Balkan: EU mora da pomogne susedima

EU mora da pomogne svojim susedima kako bi počeli da vakcinišu svoje radnike na prvoj liniji fronta, od država Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva, do naših partnera na Afričkom jugu, poručila je predsednica EK Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare povodom predsedavanja Portugalije EU.

Kako je rekla, zbog toga je EK i predložila stvaranje mehanizma EU koji će omogućiti da deo vakcina podeli sa drugima.

U govoru nije pomenula nikakve rokove, ali je rekla da je od aprila do danas za podršku susedima izdvojeno oko 40 milijardi evra.

„Moramo da pokažemo istu vrstu liderstva i kada su u pitanju vakcine“, rekla je ona.

Ona se osvrnula i na kritike ideje o deljenju vakcina sa drugima „iako svi građani EU nisu vakcinisani“.

„Njima želim da poručim: to nije samo stvar solidarnosti sa drugima, već je i u našem interesu. Iz pandemije možemo izaći samo svi zajedno. To je važno za naše zdravlje. To je važno za naše ekonomije i lance snabdevanja. I za naš geopolitički ugled i uticaj“, objasnila je Ursula fon der Lajen.

Ona je dodala da „neće biti zaboravljeni“ ni oni koji pomažu drugima, ali ni oni koji to ne rade, ali iz potpuno drugačijih razloga.

„Odlučna sam u tome da Evropa mora biti na pravoj strani istorije i čovečanstva“, rekla je Urusula fon der Lajen.

Prethodno je potpredsednik Evropske komisije Margaritis Shinas rekao da ne bi trebalo dovoditi u pitanje posvećenost EU da pomogne Zapadnom Balkanu.

On je pozvao na „nekoliko nedelja strateškog strpljenja“ do prvih isporuka vakcina, navodeći da to nije pitanje novca, već njihove dostupnosti.

IZVOR: N1