Stižu čestitke Bajdenu od svetskih lidera

Džozefu Bajdenu stižu čestitke iz celog sveta nakon što je položio zakletvu kao 46. američki predsednik, a među prvima čestitali su mu premijeri Britanije, Izraela i Kanade i papa Franja koji mu je poslao poruku ohrabrenja.

Papa Franja rekao je američkom predsedniku Džou Bajdenu da se moli da ga Bog vodi u naporima da donese pomirenje u SAD i među nacijama u svetu, preneo je Rojters.

U poruci koja je poslata neposredno pošto je drugi katolički predsednik SAD položio zakletvu, papa je izrazio nadu da će Bajden raditi na tome da američko društvo obeleži pravdom, slobodom, poštovanjem i dostojanstvom za svaku osobu, posebno za siromašne, ranjive i one čiji glas se ne čuje.

Britanski premijer Boris Džonson među prvima je čestitao Bajdenu i Kamali Haris na inauguraciji.

„Čestitke @JoeBiden koji je inaugurisan za predsednika SAD i @KamalaHarris na njenoj istorijskoj inauguraciji“, objavio je Džonson na Tviteru.

„Američko vođstvo je od vitalne važnosti za pitanja koja su nam svima bitna, od klimatskih promena do kovida, i radujem se saradnji s predsednikom Bajdenom“, naveo je.

Nemački predsednik Franc Valter Štajnmajer kazao je da je danas dobar dan za demokratiju.

„Američka demokratija se suočavala sa brojnim izazovima i uspela je da ih prevazidje. Uprkos pokušajima urušavanja američkih institucija, izbornih zvaničnika i guvernera, Kongresa, oni su dokazali svoju snagu“, naveo je Štajnmajer.

Kanadski premijer Džastin Trudo čestitao je Bajdenu stupanje na funkciju, navodeći da će s njim saradjivati u borbi protiv pandemije korona virusa i klimatskih promena.

Nekoliko sati pre nego što je Bajden položio zakletvu, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je pred Evropskim parlamentom u Briselu da današnja ceremonija inauguracije u Vašingtonu predstavlja potvrdu otpornosti američke demokratije.

„Nakon četiri duge godine (za vreme predsednika SAD Donalda Trampa), Evropa u Beloj kući ponovo ima prijatelja. SAD su se vratile i Evropa je spremna da se ponovo poveže sa bivšim pouzdanim partnerom kako bi udahnula novi život našem dragocenom savezu“, rekla je Fon der Lajen.

Kanadski premijer Džastin Trudo čestitao je Bajdenu i rekao je da se raduje saradnji s njim u borbi protiv kovida-19 i klimatskih promena.

Trudo je rekao da će dve zemlje „nastaviti svoje partnerstvo dok se borimo protiv globalne pandemije kovida-19 i podupiremo održivi privredni oporavak“.

„Takođe ćemo zajedno raditi na unapređenju klimatske akcije i čistog privrednog rasta, promovisanju uključivosti i različitosti te stvaranju dobrih poslova i prilika za naše ljude istovremeno pridonoseći demokratiji, miru i sigurnosti kod kuće i širom sveta“, rekao je Trudo.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je novog američkog predsednika na „jačanje saveza“ između Izraela i SAD kako bi se suočili sa „zajedničkim izazovima“ kao što je „pretnja“ Irana.

„Radujem se saradnji s vama u jačanju američko-izraelskog saveza, daljem širenju mira između Izraela i arapskog sveta i suočavanju sa zajedničkim izazovima, prvenstveno pretnjom koju predstavlja Iran“, rekao je Netanjahu u video čestitki Bajdenu.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je, čestitajući danas novom predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, rekao da se „raduje saradnji za mir i stabilnost u regionu i svetu“.

Abas je izrazio spremnost za „sveobuhvatan mir i pravedan mirovni proces koji ispunjava očekivanja palestinskog naroda za slobodu i nezavisnost“.

„Nadamo se da će Bajdenovo prisustvo (u Vašingtonu) biti šansa da se primeni medjunarodno pravo i reši sukob osnivanjem nezavisne palestinske države i okončajem patnje palestinskog naroda“, rekao je palestinski zvaničnik iz Abasove partije Fatah Džibril Radžub, preneo je Frans pres.

On je ocenio da odlazak Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa s dužnosti ;“služi američkim interesima i očuvanju medjunarodnog poretka i demokratije u svetu“.

„Ceo svet i Palestinci su odahnuli s olakšanjim posle Trampovog odlaska i ‘sporazuma veka’ „, rekao je Azam al Ahmad, zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije pominjući mirovni plan za Bliski istok, predstavljen pre godinu dana u Beloj kući kojim su izmedju ostalog otvara mogućnost da Izrael anektira trećinu okupirane Zaadne obale, a da se palestinska država osnuje na preostalom delu ako Palestinci ispune oštre uslove.

IZVOR: BETA