Upozorenje britanskog premijera: Novi soj korona virusa smrtonosniji od prethodnog

Premijer Velike Britanije Boris Džonson upozorio je večeras da je novi soj korona virusa prema poslednjim podacima smrtonosniji od prethodne vrste ove infekcije, javljaju svetski mediji.

Kako prenosi BBC, podatke su analizirali naučnici savetodavnog tela „New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group“, koje je obavestilo vladu zemlje. Međutim, kako se navodi, ovi dokazi su još u preliminarnoj fazi. Prema pisanju britanskih medija, neke studije su već pokazale da se novi soj korona virusa mnogo lakše širi nego prvobitna „verzija“.

Novi soj korona virusa prvi put je otkriven u Kentu u septembru prošle godine i od tada je postao dominantna vrsta te infekcije u Engleskoj i Severnoj Irskoj, a proširio se na više od 50 zemalja.

– Pored toga što se brže širi, izgleda da postoje dokazi da je nova varijanta korona virusa, otkrivena u Londonu i na jugoistoku zemlje, možda povezana sa većom stopom smrtnosti. Pojava novog soja koronavirusa znači da će naše zdravstvo biti pod još većim pritiskom – kazao je Džonson u obraćanju javnosti.

Međutim, kako je rekao, svi dosadašnji dokazi pokazuju da su obe vakcine efikasne protiv stare i nove verzije.

Engleska i Škotska najavile su nova ograničenja 4. januara kako bi zaustavili nagli porast bolesti podstaknut izuzetno prenosivom novom varijantom virusa korona, što je dovelo do rekordnog broja svakodnevnih smrtnih slučajeva i infekcija ovog meseca.

U Britaniji je do danas zaraženo više od 3,5 miliona ljudi, dok je blizu 96.000 ljudi umrlo.

IZVOR: BLIC