Peking: SAD da ukinu sankcije prema Kini

Kineski šef diplomatije Vang Ći uputio je danas apel novom predsedniku SAD Džou Bajdenu da ukine trgovinske snakcije prema Kini, omogući direktne kontakte i prestane da se meša u unutrašnja pitanje Kine na Tajvanu, Hongkongu, Siđijangu i Tibetu.

Odlukama bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, 2017. godine povećane su tarife na uvoz kineske robe, nametnute restriktivne mere kineskim haj-tek kompanijama i zabranjena akademska razmena, a Kina optužena za krađu američke tehnologije, prenosi AP.

Pored toga, Tramp je intenzivirao vojnu i diplomatsku saradnju sa Tajvanom koji Kina smatra svojom teritorijom i sankcionisao kineske zvaničnike koje je optužio za kršenja ljudskih prava muslimanske manjine Ujgura i gušenje sloboda u Hongkongu.

„Nadamo se da će donosioci političkih odluka u SAD držati korak sa vremenom, sagledati svetske trendove, prestati da budu pristrasni i vratiti svoju politiku prema Kini u razumne okvire kako bi se osigurao zdrav i postojan razvoj kinesko-američkih odnosa“, poručio je Vang.

IZVOR: TANJUG