Ðokić: Reforme u Srbiji nisu stale uprkos pandemiji korone

Reforme u Srbiji, uprkos pandemiji korona virusa, nisu stale i institucije u Srbiji su uspele da sprovedu 13 preporuka Sive knjige, dve u potpunosti i 11 delimično, rekao je danas predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Ðokić na predstavljanju 13. Sive knjige, koja sadrži 100 novih i inoviranih preporuka za bolje poslovanje.

Najviše preporuka NALED-a je, kaže Ðokić, usvojilom Ministarstvo finansija koje je brojne procedure prenelo u digitalni svet.

“Stupio je na snagu novi zakon i uspostavljen portal elektronskih javnih nabavki. Nakon višegodišnjeg zalaganja NALED-a, usvojen je i Zakon o fiskalizaciji koji predstsvlja značajan pomak u pravcu njene digitalizacije i u završnoj fazi je uvođenje sistema eFaktura”, naveo je Ðokić na predstavljanju najnovijeg izdanja Sive knjige.

Kaže da je statistici potpuno realizobvanih preporuka Sive knjige dopronelo i Ministartsvo građevinarstva u saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom i to kroz uvođenje elektronske dostave rešenja katastra u eSandučiće građana na portal eUprave.

“Ovo rešenje će doneti značjane birokratske olakšice za oko 500.000 građana koji svake godine prometuju nepokretnosti”, rekao je Ðokić.

Otpočeo je, kaže, i rad na proširenju veoma uspešnog sistema elektrosnke prijave sezonskih i povremenih radnika u poljoprivredi na sektore pomoći u kući, turizma i građevinasrtva, što je značajan korak u borbi protiv rada na crno.

Poztivne primere dali su, navodi, i Ministartsvo zdravlja pripremom plana optimizacije ustanova zdravstvene zaštite i zaustavljanjem spirale dugovanja državnih apoteka, a Ministarstvo trgovine i Ministartsvo državne uprave kroz dalji razvoj eUprave.

Novo izdanje Sive knjige se, kaže, razlikuje od prethodnih i po tome što donosi 15 preporuka označenih kovid-19 bedžom kako bi se ukazlao na najčešće adminisrrativne prepreke sa kojima se suočavaju građnai i privreda u doba pandemije.

“Ovi predlozi se primarno odnose na potrebu digitalizacije i unapređenja zdravstvenog sistema, regulisanja rada od kuće i durgih fleksibilnih oblika angažovanja i smanjenja poreskog opterećenja privrede”, kaže Ðokić.

Najnovije izdanje Sive knjige donosi i novih 13 preporuka za Vladu Srbije, a ponovo su izdojeno 10 prioritetnih.

Među njima su, kaže, i dugogodišnje inicijative za smanjenje poreskog opterećenja zarada i usppstvaljanje javnog elektronskog registra neporeskih nameta.

Podsetio je da je odmah po proglašenju vanrednog stanja NALED predložio set 10 prioritetnih mera za podršku privredi, kao i više desetina sektorskih preporuka i uspostavljena je platforma za prikupljanje donacija najugrožneijim lokalnim samoupravama.

Naveo je da je u proteklih 12 godina usvojena gotovo polovina od 268 preporuka NALED-a, koliko je do sada izloženo u toj publikaciji.

IZVOR: TANJUG