Evropska agencija za lekove: Vakcina AstraZeneka je bezbedna i efikasna

Vakcina kompanije AstraZeneka je bezbedna i efikasna i nije povezana sa povećanim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka, saopštila je danas Evropska agencija za lekove (EMA) nakon današnjeg vanrednog sastanka.

Šef EMA Emer Kuk rekao je da koristi vakcine AstraZeneka nadmašuju rizike koje zaražavanje može doneti.

– Doneli smo zaključak. Ovo je sigurno i delotvorno cepivo. Nije povezano sa krvnim ugrušcima. Preporučujemo da se jasnije ističu moguće nuspojave, a pokrenućemo i dodatne istrage o ovim retkim slučajevima – rekao je Kuk.

On je podsetio da je oko sedam miliona ljudi primilo vakcinu protiv korona virusa u Evropskoj uniji, kao i da je vakcinisano 11 miliona Britanaca.

– Međutim, ne možemo potpuno da otpišemo moguću vezu. Ono što preporučujemo je podizanje svesti o mogućoj vezi. Pokrenućemo detaljniju istragu – rečeno je konferenciji nakon sastanka.

Podsetimo, bezbednosni odbor EMA preduzeo je detaljnu procenu malog broja slučajeva koji se odnose na pojavu krvnih ugrušaka do kojih je došlo kod osoba koje su prethodno primile vakcinu AstraZeneka.

Nakon što su se pojavili izveštaji o slučajevima zgrušavanja krvi, mnoge zemlje u Evropskoj uniji zaustavile su korišćenje vakcine britansko-švedske kompanije, što je dodatno odgodilo sporu kampanju vakcinacije.

Mnoge od njih objavile su da će pričekati procenu i preporuku EMA.

EMA i Svetska zdravstvena organizacija prethodnih dana su preporučivale nastavak imunizacije vakcinom AstraZeneke dok traju analize, napominjući da njene prednosti nadmašile eventualne rizike rizike.

IZVOR: BLIC