Austrija vakciniše Sputnjikom V svakog ko želi da je primi u narednih 100 dana

Austrija će vakcinisati svakog ko želi da primi prvu dozu vakcine protiv kovida-19 u narednih 100 dana, a upotreba ruske vakcine „Sputnjik V“ može da ubrza taj proces, izjavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

On je u obraćanju javnosti putem video-linka povodom katoličkog Uskrsa rekao da će Austrija u narednih 100 dana imati priliku da svakom ponudi barem jednu dozu vakcine uprkos činjenici da su brojne farmaceutske kompanije isporučile samo 50 odsto ugovorenih vakcina sa EU.
„Ako upotrebimo Sputnjik V, moći ćemo da ubrzamo proces“, istakao je Kurc.

Austrijske vlasti planiraju da ovog meseca vakcinišu lica starija od 65 godina, u maju lica starija od 50 godina, a u junu osobe koje pripadaju ostalim starosnim grupama, kako bi se život vratio u normalno stanje tokom leta.

Kurc je naveo da se vlasti Austrije nadaju da će vakcinisanjem starijih moći da dođu do preokreta u maju, kada se smanji pritisak na bolnice, te da će moći da počnu sa merama ukidanja ograničenja, „čemu se svi nadaju“, javio je TASS.

Austrijski kancelar izjavio je nakon sastanka sa ruskim ambasadorom u Austriji Dmitrijem Ljubinskim da su Moskva i Beč u završnoj fazi pred potpisivanje ugovora o isporuci ruske vakcine, te da bi Austrija mogla da naruči doze „Sputnjika V“ već sledeće sedmice.

Kurc je dodao da Vlada Austrije razgovara sa zdravstvenim stručnjacima o mogućnosti odobrenja upotrebe ruske vakcine na državnom nivou.

IZVOR: SRNA